Geografia de Mallorca
1 Situació, extensió i població
2 Geografia física
3 Geografia política. Municipis.
1 Situació, extensió i població:
Situació: Mallorca és la major de les Illes de l'arxipèlag balear, arxipèlag que està a la part oest del mar Mediterrani, en front de les costes de Catalunya i País Valencià. Entre la Peninsula Ibèrica i l'illa de Cerdenya.
39º 37' Nord i 2º 59' Est.
La capital, Palma està a una distància de 206 Km de Barcelona, 260 Km de València, 549 Km de Madrid, 789 Km de Sevilla, 977 Km de Bilbao, 869 Km de Roma, 1.050 Km de París, 1.345 Km de Londres, 1.046 Km de Rabat.
Extensió: 3.620 Km2.
Mallorca es divideix en sis comarques: Serra de Tramuntana, Palma (inclou el petit arxipèlag de Cabrera), Es Raiguer, Es Pla, Es Migjorn i Llevant (veure el mapa polític, el segon dels dos que presentam).
Població: 914.564 habitants (any 2022); la qual cosa dona una densitat de població de 252'64 hab./Km2.
Això pel que fa a la població resident a Mallorca. Però, atès que el turisme de masses és la principal activitat productiva de l'Illa, a la població resident hem de sumar la població visitant. El dia de major pressió poblacional a Mallorca va ser el 4 d'agost de 2023 amb una població de 1.505.510 persones.
2 Geografia Física:
El litoral de Mallorca ens mostra tres grans badies principals, la de Pollença i Alcudia al nord i la de Palma al sud.
Igualment, una multitud de ports naturals, dels que en senyalarem alguns, Sa Calobra (Escorca), Port de Sóller, Port des Canonge (Banyalbufar), Port d'Andratx, Colonia de Sant Jordi (Ses Salines), Porto Petro (Santanyí), Cala Figuera (Santanyí), Cala D'Or (Santanyí), Portocolom (Felanitx), Porto Cristo (Manacor), Cala Ratjada (Capdepera),...
Caps: Cap de Formentor (Pollença): marca el límit nord de ka Serra de Tramuntana i de l'illa de Mallorca, Cap Pinar (Alcudia), Cap de Menorca (Alcudia): mira cap a Menorca, Cap Ferrutx (Artà): tanca pel sud-est la badia d'Alcudia, cap Gros de Muleta (Sóller): a l'oest del Port de Sóller, cap de sa Mola (Andratx): a la part sud del Port d'Andratx, cap de Cala Figuera (Calvià): límit occidental de la badia de Palma, cap de Ses Salines (Santanyí): extrem sud de l'illa de Mallorca, Sa Puntassa (Campos): tanca per l'extrem oriental la badia de Sa Ràpita, Punta de n'Amer (Sant Llorenç. Cala Millor), cap des Raix (entre els termes municipals de Son Servera i Capdepera), cap Vermell (Capdepera): separa Canyamel de Cala Ratjada.
Muntanyes: Mallorca té tres serres, dues litorals, gairebé paral·leles, la Serra de Tramuntana i les serres de Llevant, i una a l'interior (al Pla): Massís de Randa.
Les majors altures estan a la Serra de Tramuntana, després a les serres de Llevant, i les del Massis de Randa són les de menor altura.
De la Serra de Tramuntana destacarem: El Puig gros de Termelles (Pollença), el Puig Major (Escorca) que amb 1.436 m. és la màxima altitud de Mallorca, el Puig de Massanella (Escorca), que és el segon cim de Mallorca amb 1.364 m. d'altitud, Puig de Lofra (Escorca), Puig de Balix (Sóller): Balix d'amunt, d'enmig i d'avall, Serra d'Alfabia (Sóller), Puig del Teix que implica a Valldemossa, Deià, Sóller i Bunyola, Puig del Castell d'Alaró, Puig del Galatzó que implica a Puigpunyent, Estallencs i Calvià, Serra de Na Burguesa (Calvià),...
Muntanyes de les serres de Llevant: Puig de Consolació (Santanyí), Puig de Sant Salvador (de Felanitx), Puig de Santueri (Felanitx), Mola des Fangar (Manacor), Sant Salvador (d'Artà),...
Muntanyes del massís de Randa: Puig de Randa (Algaida): entre Algaida i Llucmajor, Puig de Ses Bruixes (Llucmajor), Puig de Caldent (Llucmajor), conegut també com a Puig de Son Roig: muntanya del massís de Randa, la més al nord-oest de la serra de Caldent, Puig de la Gloria (Llucmajor), Puig de Son Reus (Algaida): pertany a la Comuna de Randa, Puig de Ses Tres Fites: limita les comarques del Pla i del Migjorn i implica els municipis d'Algaida, Montuiri i Llucmajor.
Amplia i veu les especificacions a:
Geografia física:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Geografia_física_de_Mallorca
3 Geografia política. Municipis:
Municipis de la comarca Serra de Tramuntana:
De nord a sud són: Pollença, Escorca, Fornalutx, Sóller, Deià, Valldemossa, Bunyola (no té litoral), Banyalbufar, Esporles (no té litoral), Estellencs, Puigpunyent (no té litoral), Calvià i Andratx.
Municipis de la comarca de Palma:
La comarca de Palma sols té un municipi: Palma. Aquesta comarca integra també l'arxipèlag de Cabrera.
Municipis de la comarca del Raiguer:
De nord a sud són: Alcúdia (l'únic que té litoral), Sa Pobla, Campanet, Búger, Selva, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Alaró, Inca, Lloseta, Binissalem, Consell, Santa Maria des Camí i Marratxí.
Municipis de la comarca del Pla:
De nord a sud són: Muro, Santa Margalida (els únics dos que tenen litoral), Llubí, Maria de la Salud, Ariany, Costitx, Sineu, Petra, Sencelles, Lloret de Vista Alegre, Santa Eugènia, Sant Joan, Algaida, Montuïri, Vilafranca de Bonany i Porreres.
Municipis de la comarca del Migjorn:
D'Oest a Est són: Llucmajor, Campos, Ses Salines, Santanyí i Felanitx (tots tenen litoral).
Municipis de la comarca de Llevant:
De nord a sud són: Artà, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar i Manacor (tots tenen litoral).
Amplia i veu les especificacions a:
Geografia Política. Municipis
https://ca.wikipedia.org/wiki/Comarques_de_Mallorca
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada