1 Liberal – Autoritari. Liberal: Els liberals defensen la llibertat de pensament, d’expressió, associació, premsa, la propietat privada,...
Autoritari: Els autoritaris defensen la concentració del poder, l’abús o excés de l’autoritat i la limitació de les llibertats i drets individuals i polítiques. Un regim autoritari pot assolir el poder a través de la violència o de mecanismes democràtics.
2 Humanista – Capitalista. Humanista: Els humanistes tenen com objectiu de la seva activitat procurar el bé i la atenció a les necessitats de totes les persones.
Capitalista: Els capitalistes tenen com objectiu crear la major riquesa possible, independentment de com aconseguir-la i a qui distribuir-la
3 Socialista – Individualista. Socialista: Els socialistes prioritzen les societats que formen les persones.
Individualista: Els individualistes prioritzen les llibertats individuals de les persones encara que aquestes puguin perjudicar als altres
4 Democràtic – Feixista. Democràtic: Els democràtics reconeixen una sèrie de valors com a drets de les persones, socials, morals i ètics com són el respecte, llibertat, tolerància, igualtat, sobirania, justícia, participació, compromís i solidaritat.
Feixista: Els feixistes són autoritaris, militaristes, nacionalistes radicals (la pàtria), neguen els drets humans i polítics de les persones individuals i, en els casos extrems fins i tot el dret a la vida (“matar a tots els que no són o no pensen com noltros”)
5 Sobiranista – Universalista. Sobiranista: Els sobiranistes aspiren al govern del grup humà-social més proper, començant pel propi municipi, regió o país i a relacionar-se amb altres comunitats sobiranistes per als intercanvis socials i comercials necessaris.
Universalista: Els universalistes aspiren a un govern global el major possible, sigui tot el món o una part del mateix: Europa, Amèrica, Espanya,...
6 Ecologista – Antiambientalista. Ecologista: Els ecologistes defensen la naturalesa com entorn en el que vivim totes les persones i perquè la naturalesa és agraïda quan se la respecta i protegeix i pot tornar-se molt agressiva en cas contrari (danes, tornados, ventades, grans incendis,...).
Antiambientalista: Els antiambientalistes neguen (negacionistes) que hi hagi relació entre ambdues coses i no fan cura quan interessa alguna acció agressiva: sobreexplotació, sobreconstrucció en terreny fèrtil, sobreextracció de carbons, petrolis, aigua i altres minerals, bombardeig de zones de la terra, excessives emissions,...
7 Íntegre . Corrupte. Íntegre: Els integres compleixen la seva paraula donada, també els acords, practiquen l’honradesa i honestedat en relació a si mateixos i els altres, són coherents en la forma de pensar, dir i actuar, guarden coherència entre el que diuen i el que fan.
Corrupte: Els corruptes són opacs en la gestió de recursos, no donen informació sobre l’ús de fons públics, cometen malversació i desviament de recursos, practiquen clientelisme i nepotisme, se donen i donen impunitat davant la corrupció i la il·legalitat.
8 Veraç – Fals. Veraç: Els veraços sempre diuen la veritat encara que aquesta el pugui perjudicar o sigui desagradable (“dient les veritats perden les amistats”).
Fals: Els falsos menteixen freqüentment, sempre que els convingui.
9 Esquerra – Dreta. Esquerra: Les persones, partits i grups d’esquerra tenen els valors d’igualtat social, solidaritat, diversitat, pluralisme, secularisme, Estat laic, internacionalisme, justícia social, estat del benestar i ambietalisme.
Dreta: Les persones, partits i grups de dreta tenen els valors de nacionalisme, conservadorisme, autoritat, identitat nacional, ordre jeràrquic, militarisme, seguretat, tradició i religió.
Pots baixar-te el full per a poder traçar el teu perfil personal:
Igualment, si vols, pots analitzar també altres valors:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada