dijous, 24 d’agost del 2023

Història de Mallorca: La Mallorca Musulmana


Història de Mallorca

La Mallorca musulmana

Començarem per una sèrie de dates que tothom coneix:

711: Els musulmans, comendats per Tàriq, desembarquen a la Península Ibèrica, que anomenen al-Andalus, guanyen la batalla contra els visigots comandats per D. Rodrigo i inicien la conquista. En 7 anys conquisten tota la Peninsula, excepte un tram a Covadonga. 

D'aquesta manera la Península passa a formar part de l'imperi aràbic, regit per un califa resident a Damasc.

718: D. Pelayo, a Covadonga, guanya als musulmans i comença la reconquesta que durarà 7 segles.

1492: Els Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran d'Aragó, acaben la reconquesta, expulsant als musulmans de Granada, comandats per Boabdil. Igualment, aquest any, Cristòfol Colom descobreix Amèrica per a Castella. 

L'any 758 Abd-al-Rahman I es va proclamar emir independent. L'any 929 Abd-al-Rahman III va convertir l'emirat en califat amb capital a Còrdova. Era el califat d'occident que rivalitzà amb el califat d'orient amb capital a Bagdat.

En temps de l'emir Abd Allah (888-912) Isam-al-Javlani va invadir i conquistar Mallorca imposant-se ràpidament. Sols el castell d'Alaró va mantenir la resistència més de 8 anys. Isam-al-Jawlami va ser nomenat valí (governador) de Mallorca. 

Els valís de Mallorca participaren en les expedicions musulmanes contra Catalunya i les costes franceses del Mediterrani. 

Les Taifes

A la mort d'Almanzor el califat de Còrdova quedà dividit en multitud de regnes denominats Taifes. 

Taifa de Dénia

Muyahid (1015-1044)

Muyahid va conquistar Mallorca i la va annexionar a la taifa de Dénia.

Quan el regne de Dénia caigué en mans d'al-Muqtadir, el valí de Mallorca al-Murtada s'autoproclamà independent (1086).

Els musulmans mallorquins havien molestat a pisans i catalans. Ambdós estats signen un conveni d'aliança i decideixen atacar Mallorca. Els preparatius foren molt llargs. Finalment la flota aliada va sortir de Barcelona i, després d'apoderar-se d'Eivissa, posà proa cap a Mallorca. A la primavera de 1115 els aliats conquesten la ciutat (Madina Mayurka) després d'un llarg i costós setge.

Dominació dels Almoravits: 1115 a 1203.

Dominació dels Almoades: 1203 a 1229.

El darrer valí almoade és Abu Yahya 1208-1229.

A les darreries de 1229 Jaume I conquista Mallorca amb la qual cosa acaba la Mallorca musulmana i comença la Mallorca catalana que durarà fins els nostres dies. I continua.

Varis autors: Història de Mallorca. Volum 1. Ed. Moll. Palma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada