dilluns, 12 de febrer del 2024

Llibre: Pere Garau. Biografia d'un barri

 


Pere Garau. Biografia d'un barri

El passat dijous dia 1 de febrer es va presentar al CEIP Son Canals el llibre "Pere Garau. Biografia d'un barri de les autores Magdalena González Crespí i Cristina Llorente Roca. Va ser presentat pel director del Centre, la doctora en Història Apol·lonia Nadal Mut i les pròpies autores. 
La idea és que s'estima el que se coneix i qui estima no fa mal bé a l'objecte estimat. Aquest llibre procura donar a conèixer el barri, i la seva evolució, als qui hi viuen, als que hi han viscut, als que hi viuran i a tots els ciutadans i ciutadanes que hi tenguin algun interès, per a que, del coneixement, passin a l'estimació i d'aquesta a la seva protecció. Igualment establir un context i temàtica d'intercomunicació entre els habitants del barri i també les persones interessades en el mateix. 
La presentació va ser un èxit, tant que es va completar tot l'aforament previst i s'hi van haver d'afegir desenes de cadires supletòries. Assistiren a l'acte els regidors de Palma de MÉS Estimam Palma. El llibre també ha estat un èxit, tant que en deu dies ha quedat totalment exhaurit. Actualment es prepara la segona edició que sortirà a la llum en uns altres deu dies i es podrà adquirir a les llibreries de Palma: Insula Literaria, Embat, Quart Creixent, Rata Corner i Agapea. 

L'objectiu d'aquest llibre (exposat a la contraportada del mateix llibre) és la recuperació de la memòria popular del barri de Pere Garau i la seva zona d'influència, així com del seu  important teixit industrial per tal de divulgar-ne no només el seu origen, de La Paloma a Pere Garau, el seu passat, present i preocupació pel seu futur, sinó també  per socialitzar-ne el coneixement entre la seva comunitat, de qui hi visqué, de qui ara hi viu i de qui hi viurà un dia, així com entre totes les persones que s'interessen pel passat i l'evolució de la nostra ciutat. D'aquesta manera, tothom podrà descobrir aspectes desconeguts del barri de Pere Garau, recordar-ne de mig oblidats, constatar la presencia de personatges il·lustres o destacats que en constaten un passat de "pes cultural" i identificar-se amb episodis concrets que encara es mantenen a la memòria familiar de tanta gent i que així continuen transmetent-se.

Contingut del llibre. Índex: 

1 Els orígens del barri: de la Paloma a Pere Garau
2 La fàbrica Ponsa Hermanos S.A. Ses sedes
3 La fàbrica Miret
4 La fàbrica de pastes La Victoria Balear
5 La Plaça Francesc Garcia Orell
6 El bar Mónaco
7 El teixit comercial i el lleure al barri
9 Ses Cent Cases
10 La Parròquia de sant Josep Obrer i Andreu Llodrà
11El llegat arquitectònic de Miquel Fullana i Guillem Forteza
12 El carrer Faust i Morell

Les autores: 


Magdalena González i Crespí 
Nascuda al barri de Pere Garau, (Palma,1960). Especialista en pedagogia musical. Exerceix de mestra a l'E. Primària. Gestora cultural. Presidenta de Forum Musicae. Fundadora i  coordinadora del Cor i l'Orquestra de Joves intèrprets deis Països Catalans (2004) amb la qual han recuperat nombrós patrimoni, bé editant obra inèdita, en paper, bé amb l'enregistrament de cinc cd's amb el suport de Catalunya Música. Per la seva trajectòria i activisme en la defensa, recerca i difusió del nostre patrimoni musical i cultural ha estat  reconeguda amb el premi Jaume I de la Franja de Ponent (2006), premi Josep Maria Llompart de  l'Obra Cultural Balear (2009), premi Caixa de Sabadell a iniciatives compromeses amb la societat civil (2009), Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Garulla (2010) i premi Jaume II del Consell de Mallorca  (2010).


Cristina Llorente Roca 
Nascuda a Palma l'any 1981. Arquitecta especialitzada en drets urbans i polítiques públiques. Des de 2009, és codirectora d'Arquitectives, col·lectiu dedicat a l'educació ambiental i al disseny urbà participatiu amb  perspectiva feminista, guardonat l'any 2023 amb el premi Rosa Bueno a la igualtat de gènere des del teixit  associatiu. Actualment, és presidenta de Palma XXI i delegada espanyola del grup de treball Architecture& Children de la Unió Internacional d'Arquitectes, a través del qual ha impartit conferencies sobre educació i participació ciutadana en l'àmbit nacional i internacional.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada