La Prehistòria. La Prehistòria de Mallorca.
La Prehistòria
Es la història de la humanitat d'acord amb les restes trobades prèvies als documents escrits, que serveixen per relatar la història.
La Prehistòria sol dividir-se en l'Edat de Pedra i l'Edat dels Metals. Entre la una i l'altre, l'Eneolític.
- Edat de Pedra:
Paleolític o pedra tallada (inferior, mitjà i superior)
Mesolític (entre el Paleolític i el Neolític)
Neolític o pedra polida (antic, mitjà i final)
Eneolític o Edat del Coure
- Edat del bronze
- Edat del Ferro.
Prehistòria de Mallorca
A Mallorca la Prehistòria comença en el neolític i pot dividir-se de la següent manera:
1 Període neolític
2 Cultura pretalaiòtica o de les coves: coincideix amb el neolotic i començament de l'edat del bronze.
3 Cultura talaiòtica: coincideix plenament amb l'edat del bronze i s'estén fins la dominació romana a l'Illa.
1 Període Neolític (4.000 a 2.000 anys abans de JC):
Devers 4.000 anys abans de JC, arribaren a l'Illa els primers humans, procedents de les illes del Mediterrani, mitjançany una navegació molt elemental.
A la cova de Muleta (Sóller) trobaren restes de Myotragus Balaearicus (especie de cabra petita, ara ja extingida), ossos humans, fulls de sílex i punxons fins d'os elaborats per l'home. Les anàlisis de carboni 14 donaren una antiquitat d'uns 4.000 anys abans de Crist.
2 Cultura pretalaiòtica o de les coves (2.000 a 1.200 a JC)
Aquest període es anomenat "de les coves" per la gran freqüència amb que foren usades per l'home en aqust temps.
Són coves naturals o artificials i, ambdues poden ser d'habitació o d'enterrament.
D'Habitació:
Són poques en comparació amb les d'enterrament. Coves naturals d'habitació, són, per exemple, les dels Bous, Confessionari des Moro i la Calenta, devora el Castell de Santueri (Felanitx) i les des Coll de sa Batalla, Manut i Son Torelló a Escorca.
Coves artificials d'habitació en tenim un grup de tres a la Cala Sant Vicent de Pollença i un altre grup de sis a Ses Coves devora els banys de la Font Santa de Campos.
És possible que en els darrers temps d'aquest període es construïssin i habitessin les mal denominades navetes. Exemples, les des Clossos de Can Gaià, Son Maiol i Son Roig nou a Felanitx, Talaions de Can Guiem a Costix i Son Perot a Campos.
D'Enterrament:
Coves naturals d'enterrament d'aquest període són, per exemple, les d'es Fossaret de Son Fortuny (Andratx), Sa Canova (Ariany), Montblanc (Maria de la Salut), Vernissa (Santa Margalida), Sa Mata (Buger), i Cometa dels Morts i Tossals Verds (Escorca).
Les coves artificials d'enterrament són les més abundants i constitueixen l'element més característic de la cultura pretalaiòtica. Poden ser de tres classes: circulars sense corredor d'entrada, circulars amb corredor i de cambra allargada amb corredor d'entrada.
Circulars sense corredor: Es Pont d'En Cabrera (Algaida), Es Rafal (Santa Eugènia), Sa Mola (Felanitx).
Circulars amb corredor d'entrada: Son Sunyer i Ca Na Vidriera (Palma).
De cambra allargada: Son Caulells (Portol), Son Toni Amer (Campos), Sa Mola i Sa Clota (Felanitx), Cala Sant Vicenç (Pollença), Sa Tanca (Alcudia).
3) Cultura Talaiòtica (1.200 a 123 a. JC.)
Es divideix en dues parts: apogeu i decadència de la cultura talaiòtica.
Apogeu (1.200 a 800 a JC)
Talaiots: Formats per grans pedres sense mescla de cap classe. Uns són quadrats i altres són rodons, uns sols tenen un corredor interior i d'altres tenen una cambra interior. Els que més abunden són els rodons amb cambra interior. Normalment tenen una columna central feta, també, amb grans pedres, per a ajudar a sostenir el sostre.
El diàmetre exterior sol ser d'uns 12 metres, i l'interior d'uns 6 metres.
Es troben aïllats (temps més antics) o agrupats formant poblats (temps més moderns).
A Mallorca hi podria haver més de 200 poblats. Alguns: Son Julià, Es Pedregar, Son Taixaquet, Capocorb Vell i Cala Pi de Llucmajor; S'Illot de Sant Llorenç, Es Rossells i Son Erevet de Felanitx; Can Daniel Gran de Pollença; Es Mitjà Gran de Ses Salines; Ses Paisses d'Artà,...
La murada que envolta el poblat de Ses Paisses té un perímetre de 374 m., amb una superfície de 13.500 metres quadrats, i s'ha calculat que tenia una cabuda de 324 habitants.
Els pobladors provenien de les illes del Mediterrani (no en venien de la península Ibèrica). Es calcula que, a Mallorca, hi podia haver una població d'unes 10.000 persones agrupades en poblats.
Decadència i supervivència de la cultura talaiòtica
(800 a 123 anys a JC).
Des d'el s. VIII a de JC comença la decadència de la cultura talaiòtica, i tres segles més tard, els balears, han passat a ser un poble bàrbar que, per a subsistir, s'han d'allistar com a mercenaris.
Una causa d'aquesta decadència, pot ser, que eren navegants, comerciants pel Mediterrani, amb naus molt senzilles. I que, primer els fenicis i després els grecs, acapararen el comerç pel Mediterrani amb unes naus més modernes i més potents, amb les que no podien competir els balears. Seguí una disminució de la població i molts de poblats foren abandonats.
Els famosos foners balears eren d'aquesta època.
Aquí acaba la Prehistòria de Mallorca i comença la història amb les relacions amb fenicis, grecs, cartaginesos i romans.
Pere Xamena Fiol: Història de Mallorca. Ed. Moll. Palma.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada