Recordau que en moltes ocasions he penjat aquesta tira de cases de la Part de l'Esglesia d'Es Port, que donen a la mar, amb molt d'èxit cada pic que ho he fet? Recordau que durant molts d'anys he demanat si aquesta tira tenia un nom determinat, sense que ningú mai me contenstàs? Recordau que fa sols uns mesos vaig dir que gràcies a una "postal" que indicava el nom ja havia averiguat el nom d'aquest entorn tan bell i alabat per turistes i mallorquins? Es deia "Tirada de Can Cosme". Jo pensava que aquest "Cosme" era el cunyat den Joan dels camions, xofer que feia, habitualment, el trajecte Felanitx - Portocolom i viceversa, persona que vaig tractar des de que tenc record fins que va deixar de dur "Els Tamarells" i que aquest va passer a ser duit per en Tofol i en Miquel Angel Caldentey, pare de la coneguda jugadora internacional de futbol, Mariona. Però no. Enava errat.
Fa poc vaig anar a la presentació del llibre: "Felanitx de la ilusió a la por. República, guerra i represió", d'Aina Adrover, llibre que vaig comprar per a saber moltes veritats, unes que ens havien contat de forma erronia i unes altres que havia desconegut sempre. I la lectura del llibre me va treure de l'error, i me va donar la informació completa de qui era aquest "Cosme" de qui parlava la postal.
A l'apartat titulat "Els assassinats", a la pàgina 273 diu:
COSME BORDOY TUGORES BONJESÚS
(...) Era un home alt, ros, estava casat amb Margalida Garcias Mestre i vivien en el carrer de la Mar, nº 2, a Portocolom, on tenia una fonda-café, el Miramar, conegut per la majoria de gent com Can Cosme, ubicat on després hi hagué els Tamarells.
Conten que un dia, abans de la guerra, s'hi presentaren uns homes amb dones per fer una festa i Cosme Bonjesús els digué que a dins ca seva no la farien, que se n'anassin. Entre els que volien fer sarau hi havia algun policia i algun simpatitzant de Falange.
Igualment el dia 19 de juliol de 1936, el mateix dia que Goded va promulgar el ban de l'estat de guerra, hi havia programat un dinar al Miramar, com un acte del programa de les festes de santa Margalida (20 de juliol) que lògicament es va haver de suspendre.
Potser la festa que no deixà fer, o el dinar que no es pogué celebrar, foren "motius" per a assassinar Cosme la nit del 22 de setembre de 1936 (dos mesos després de l'aixecament contra la República).
"Els Tamarells", abans de ser "Els Tamarells", eren "Café Restaurante Miramar",
conegut per "Can Cosme" i regentat per Cosme Bordoy Bonjesús, que varen matar els fatxes de Felanitx - Es Port, dos mesos després de la sublevació contra la República. Era, com el Tamarells la primera casa dels nombres parells (dreta) una vegada sortint de la carretera, voltant a la dreta, pel prier carrer de la part de l'Esglesia: El carrer de la Mar.
Abans de la guerra (1936-1939) la tirada de Can Cosme encara no tenia construides les cases 5 a 10 i le casa nº 4 encara no s'havia reformada com es veu en la actualitat. Vist des de la mar hi havia una casa a la dreta de Can Sureda (ara Can Massutí) molt estreta i que ara ja no hi és, la casa nº 0, i les cases 1: Can Sureda, 2: Can Soleret, 3: Can Moreta i 4: Can Ramis; i a l'altre extrem, a l'esquerra el "Café-Restaurant Miramar" i, entre ell i la casa nº 4 no hi havia cap costrucció.
Després de la guerra es va fer la reforma de la casa nº 4 i es varen construir les cases 5 a 10 (veure la foto nº 1), ambdues incloses i el "Miramar" passà a ser "Els Tamarells", que va existir fins fa pocs anys en que ha estat enderrocat per a fer, en el seu lloc, un habitatge doble (veure les fotos següents).
A la darrera foto, de l'any 1955, Part de l'Esglesia o de sa Capella, tal com ara, vista des de la Part de l'Aduana.
Tot honor i glòria a Cosme Bordoy, Bonjesús, com a totes les víctimes dels crims del franquisme i moltes gràcies a Aina Adrover.
18-05-2024
Antoni Ramis
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada