El manifest de la Plataforma 31 D i el Parlament de l'Esquerra Independentista de Mallorca
dimarts, 31 de desembre del 2024
Diada de Mallorca, 2024
El manifest de la Plataforma 31 D i el Parlament de l'Esquerra Independentista de Mallorca
dilluns, 30 de desembre del 2024
Sobreviure 10 Supervivència en un ambient d'extrema hostilitat
Però si se segueix observant l'escorpí, una vegada que les flames han estat retirades veiem que ben aviat la vida torna al cos «mort». No es tracta, doncs, d'un suïcidi, sinó d'un estat de catalèpsia causat per la calor excessiva.
Aquest tipus de catalèpsia per la calor és totalment diferent de l'estat en què cauen alguns animals per hivernar i que es caracteritza, precisament, per un descens de la temperatura corporal. Molts artròpodes, peixos, amfibis i rèptils cauen en aquesta mena de son durant l'hivern. En un estat de total immobilitat, l'animal no consumeix en absolut la menor energia, en absurd intent d'elevar la temperatura del cos sobre el punt de les «febres» mortals. A l'escorpí aquesta temperatura és de 52 graus centígrads.
Quan es passen molt de temps sense albirar una presa, els escorpins també poden caure en un estat especial de catalèpsia causat per la gana.
Enterrat a la sorra, ficat dins una esquerda a les roques, aquest insecte verinós es pot passar immòbil fins a dos anys, sense menjar. Una marca que només és superada pel cargol del desert, que es pot passar cinc anys en somni estival sense menjar ni beure.
L'existència al desert d'un cargol, animal que, com és sabut, necessita molta humitat i frescor per viure-hi, resulta sorprenent en extrem. Com se les arregla, quin truc fa servir per sobreviure-hi?
Si les parts toves del cargol del desert toquen la sorra o la pedra, que al sol arriben als 50 i 55 graus, això significa la seva mort. Per aquesta raó es passa el dia tancat a la seva closca, l'arquitectura de la qual ha estat planejada per la naturalesa de manera que serveixi per protegir l'animal no només contra els seus enemics, que se n'alimenten, sinó també contra la calor. Els seus vericuets espirals interns són plens d'aire que circula com un sistema de ventilació. I segueixen funcionant de manera automàtica, com si fos una instal·lació d'aire condicionat, fins i tot quan el cargol cau al seu somni estival, que pot durar fins a dos anys.
Després d'un període de pluja l'animal beu i menja en quantitats relativament enormes i s'empassa ni més ni menys que 1.400 mil·ligrams d'aigua. La seva casa està instal·lada de manera que, durant el llarg període de sequera i de son estival, el cargol només consumeix 0,5 mil·ligrams d'aigua. Aquesta forma de vida, d'extrema austeritat, es compon d'uns quants dies de vida activa, els que segueixen a la pluja, ia continuació dos anys de passiva supervivencia, en un estat de «somni sec».
El que per al cargol és la seva petxina, ho és per al marcscelides probos cideus, un petit proboscidi de vint-i-cinc centímetres de longitud, el seu pelam especial. La zona de residència d'aquest animal és el desert de Namib, al sud-oest d'Àfrica (una de les regions més seques de la Terra, amb només 14 mil·límetres cúbics de pluja a l'any). Allí aquest insectívor suporta temperatures de fins a 58 graus centígrads a l'ombra, és a dir, superior a la que suporta el cargol del desert. I gelades durant la nit!
Mentre el marcscelides proposcideus està sotmès al seu estat de catalèpsia, té un termòmetre davant i un altre darrere que actuen simultàniament: a la cua i al musell. D'acord amb la temperatura de l'ambient, els cabells s'ericen o es pleguen, automàticament, de manera reflexa. L'efecte de la posició dels cabells, que descobreix una tonalitat diferent, ja que la punta és de color castany clar, és a dir que rebutja els raigs solars, i la part de baix gris-negra o sigui receptora de calor, determina la temperatura corporal .
Les robes dels beduïns, que es dobleguen de manera diferent durant el dia a durant la nit, són una cosa realment primitiva si se les compara amb aquest tipus de pell, adaptable, automàticament, a les condicions climatològiques.
El falcó del desert i el corb campestre practiquen un nou mètode de lluita contra la calor. Uwe George ha observat: «Aquestes aus eviten la calor de les hores diürnes, elevant-se a les zones
més altes de l'atmosfera, per a això utilitzen els corrents d'aire càlid ascendents.
Els mesos més ardents de l'estiu aquests ocells es passen moltes hores del dia planejant a les capes fredes de l'atmosfera a més de mil metres d'altitud sobre el desert.»
Aquest planejar als vents frescos de les altures és molt agradable. Però què pot fer una au que no es pot refrescar a les altes esferes perquè ha d'incubar a les sorres del més ardent dels Saharas? La resposta ens la dóna la saxícola, un ocell de la família dels túrdidos que habita en el desert i que es veu obligat a covar els seus ous sobre les penyes pelades, on es podria fregir un ou. Per covar, aquesta au no necessita «Escalfar» els ous sinó refrigerar-los per evitar que es coguin. Aquesta au, que fa uns catorze centímetres, construeix un perfecte sistema de refrigeració al desert, cosa que podria semblar impossible del tot, però que ha estat descobert pel conegut investigador hamburguès Uwe George, un desertòleg.
La saxícola construeix una obra d'art difícil, que comença pocs mesos abans de la incubació. La femella transporta unes pedres tan pesades com ella mateixa a un lloc que durant les hores més caloroses del dia quedi protegit per l'ombra d'una roca.
Necessita ni més ni menys que 360 pedres amb què construeix una piràmide, per l'interior de la qual circula l'aire. Un niu de pedra! Lobjectiu és clar: aconseguir refredament pel corrent daire. Però amb això no n'hi hauria prou: L'ocell sap triar les seves pedres i només utilitza unes de tipus calcari, molt porós, en comptes de les pedres llises i sòlides típiques del desert. La pedra calcària, sorrenca, se satura durant la nit amb la humitat de la rosada. Durant el dia aquesta aigua es va evaporant i produeix la coneguda frescor de l'evaporació.
Un invent veritablement genial. Aquest sistema de refrigeració exigeix molta feina, però un cop acabat el seu funcionament és totalment automàtic.
El sistema de refrigeració natural de lésser humà funciona per aquest mateix principi de la consecució de fred mitjançant levaporació. L'home sua per no tenir encara més calor. La gent que sap el que es fa no s'asseca la suor del front, ja que, en fer-ho així, s'atura el procés de refredament i el resultat és més calor i més suors.
A l'ésser humà aquest mètode funciona a costa d'un consum gegantí d'aigua. Un passeig a cavall pel desert costa a un home entre sis i nou litres diaris. Si no els pot reposar després, es presenta la mort per deshidratació. No ens hem de deixar convèncer pels molts estúpids films d'aventures en què l'heroi, abans de posar-se en camí amb la intenció de creuar un desert, omple ràpidament d'aigua la seva petita cantimplora. En realitat, aquesta ració no l'aconseguiria ni fins a l'hora de l'esmorzar.
A això es deu que els animals del desert no suen, malgrat l'enorme calor a què es troben exposats. En el punt mitjà entre aquests dos extrems hi ha el cangur, que només sua a la cua. Si durant els seus fatigosos desplaçaments a salts necessita més refredament, mou la seva llarga cua, d'una banda a l'altra, amb vigor. Això afavoreix l'evaporació de la suor i el refredament.
Els animals que habiten al desert han de ser molt estalviadors amb l'aigua. Tan aviat com cau un d'aquells rars xàfecs, que transforma l'erial en un jardí de l'Edèn, florent de vegetació, durant unes tres setmanes, els dejunadors abstemis es converteixen en bevedors i comilons insospitats. Això forma part de la seva adaptació al desert.
Un dromedari assedegat pot beure durant deu minuts cent vint litres d'aigua. Abans de començar a beure té l'aspecte fantasmagòric d'un esquelet, però a mesura que beu sembla anar-se'n arrodonint, com si estigués magníficament alimentat, fins i tot en excés, i es posa com un globus recentment inflat.
Els llegendaris dipòsits d'aigua dels camells no són a la seva gepa (aquest és un dipòsit de greixos, és a dir, de combustible), ni tampoc a l'estómac, com molts escriptors de novel·les d'aventures insisteixen a afirmar.
Si algú es perd al desert i mata el seu camell pensant que hi trobarà reserves d'aigua, s'enfrontarà amb una amarga desil·lusió.
El camell emmagatzema l'aigua en milions de petits tancs, és a dir, a les cèl·lules de tot el cos, sobretot als glòbuls vermells. Mentre l'animal beu, el nombre d'aquests es multiplica per dos-cents quaranta.
Altres habitants del desert ens mostren altres invencions de la natura, al terreny de l'aprovisionament d'aigua, no menys sorprenents.
Per exemple, els pollets de la gallina del Senegal, una petita gallinàcia que habita al desert, moririen de set si no se'ls emportés aigua a domicili, ja que, per motius de seguretat contra els depredadors, els seus nius, que es construeixen a el terra, estan a una distància d'entre vint i trenta quilòmetres de la deu més propera. Com aconsegueixen aigua aquests animalons?
El ja citat investigador, Uwe George, ha descobert que el pare vola a primeres hores del matí a l'abeurador. Un cop allà, tira a un costat les plomes externes del seu pit -com la mampara de l'escotilla del dipòsit de bombes d'un bombarder- per deixar al descobert el plomissol esponjós que hi ha sota elles. Submergeix aquest plomissol a l'aigua per «carregar-lo»; quan està ben xopat, torna a tancar la comporta i, com una esponja volant, es dirigeix, a vuitanta quilòmetres per hora, cap al niu on esperen els pollets, que es col·loquen sota ell i beuen l'aigua que encara es conserva als plomons esponjosos, com les petites cries de qualsevol mamífer beurien la llet de les mamelles maternes.
Altres animals del desert encara han de pagar un preu més dur per una mica d'aquesta humitat valuosa. Hi ha dos tipus de tenebriònids que viuen al desert de Namib, al sud-oest d'Àfrica, que construeixen «fàbriques d'aigua», d'un paio molt especial, enmig de la sorra del desert.
A la rosada matinera, aquesta mena d'escarabat s'arrossega fins a un montet, al cim d'una duna desèrtica i, com si fos una llaurada vivent, fa un solc en direcció obliqua al vent. A poc a poc la petita rasa es va enfosquint, indici clar que s'hi està posant una mica d'humitat. Poc abans de la sortida del sol, l'insecte aplana la rasa i extreu de cadascun dels granets de sorra la primíssima capa d'aigua que l'envolta.
Un enorme treball per aconseguir tan sols unes quantes gotetes d'aigua!
L'escorpí del Sàhara, que en comparació del tenebri és un animal mandrós, recorre al seu «nas». Per als éssers humans l'aigua és totalment inodora (afortunadament, si no fos així tot el nostre medi ambient estaria impregnat de la seva olor), però per als habitants del desert una goteta de rosada a la sorra té una penetrant olor. L'escorpí en percebre'l surt del seu amagatall, es beu aquesta goteta de rosada i torna a amagar-se.
Alguns viatgers s'han sorprès en veure que els elefants indis de treball o munta, quan tenen molta set caminen sobre la llera d'un riu sec i de sobte s'aturen en un lloc determinat, que superficialment no es distingeix gens de la resta de la llera seca , i allà comencen a furgar amb les potes i els ullals. I realment acaben per trobar aigua! Així no només es lliuren ells de la set sinó que, de vegades, han salvat els seus genets.
L'enigma s'aclareix quan se sap que molts dels animals que habiten al desert ia l'estepa poden olorar l'aigua a distància, com un gos un os enterrat.
Altres animals ni tan sols han de dependre del seu olfacte per trobar aigua, ja que no en necessiten. La beguda s'ha convertit per a ells en una cosa superflua. No necessiten ingerir ni una sola gota d'aigua ja que, per dir-ho així, en porten. una mena de destil·leria que els permet obtenir-la de les plantes totalment seques per procediments químics. Aquests animals són, entre d'altres, la llagosta i els ratolins del desert. En respirar, és a dir, en cremar hidrats de carboni al cos, es produeix aigua com a producte secundari. Això passa a tots els animals ia l'home. Per tant, el que és meravellós no és que aquests animals del desert ho facin així: el seu mèrit rau en el fet que no tornen a llançar a l'aire, de manera immediata, aquesta aigua produïda químicament.
Un expert, Kurt Schmidt-Nielsen, ha investigat com aconsegueix aquest autèntic miracle la rata cangur (dipodomys) . A la laringe de l'animal es realitza de manera pràctica el principi de la contrareacció física. A causa de l'intercanvi continuat dels dos corrents d'aire, el de sortida, format per l'aire humit i ja usat per la respiració, i l'entrada de l'aire sec acabat d'aspirar, es produeix a la laringe un descens de temperatura. La conseqüència és que a les regions més fredes del nas es condensa el 70% de l'aigua, produïda químicament, en forma de gotes que poden ser assimilades pel cos.
Altres mètodes igualment incomprensibles per a nosaltres donen lloc al fet que, en ple desert, es produeixi una autèntica orgia vital de la qual són protagonistes les llagostes del desert. Aquesta experiència és tan emocionant que crec val la pena explicar-la amb detall.
Estem a 7 de juny de 1978, a la ciutat abisínica de Massaua; un dia calorós en un dels llocs més ardents de la Terra. Al voltant del migdia, sobre el mar Roig es van formar enormes núvols rodons i amenaçadors. Però el que aquests núvols arrossegaven a la costa africana no era una tempesta tropical, sinó una cosa molt pitjor: una plaga de llagosta.
El sol es va enfosquir. Milers de milions d'insectes de la mida d'un dit colpejaven sobre les cares dels homes amb la violència de la calamarsa. Una capa d'insectes, que arribava fins als genolls, va cobrir els carrers de la ciutat, els patis, els jardins i els camps de conreu. Les palmeres van veure que els seus palmells es trencaven, amb un brusc cruixit, sota el pes de les llagostes acumulades. I les mares havien de tenir cura que els seus fillets petits no quedessin sepultats als seus bressols sota una capa de llagostes.
Va durar sis hores aquesta invasió de cigars, la vuitena plaga bíblica al continent africà, procedents d'Aràbia. L'endemà al matí, les llagostes havien desaparegut completament i amb elles totes les fulles, les tiges, els brots, tot el que tingués un color verd. La collita va ser destruïda íntegrament. La pobresa, la gana, la malaltia, la misèria, la necessitat i la mort van caure conjuntament amb els mals de la guerra, sobre els pobladors del país. Fins i tot les rates i els ratolins van morir perquè no podien trobar res en absolut amb què alimentar-se.
Des que, el 1968, es va aconseguir apaivagar l'horror de les plagues de la llagosta, la lluita contra aquest insecte va patir una greu derrota, molt depriment, després de la catàstrofe del 1978. Què havia passat?
Des de 1965, els Estats africans i del Sud d'Àsia es van unir en una col·laboració excepcional, sense fissures, per al manteniment d'estacions d'avís i de la plaga que es van establir en gran nombre. Els especialistes més destacats van col·laborar amb els mitjans d'observació més moderns, vessant satèl·lits, radar i avions de reconeixement i fumigació.
Un sol avió de fumigació està en condicions d?aniquilar una tempesta de llagosta formada per fins a cent milions d?insectes. Això sona com una operació gegantina, però per acabar amb la plaga que va penetrar a l'Àfrica el juny de 1978 hauria calgut un centenar d'avions de fumigació. Tan nombrosa va ser la invasió!
El 1971 es va descobrir a Tanzània una invasió de llagosta relativament petita. Però els que la van aniquilar no es van adonar que el cinc per cent dels cigars van sobreviure, es van organitzar en nous esquadrons i es van multiplicar posteriorment fins a convertir-se en una autèntica plaga.
En això pot radicar una de les causes de la reculada de la lluita el 1978, malgrat tota la cooperació tècnica i científica. Es va posar clar, en aquella ocasió, que els satèl·lits artificials, els radars i els avions només localitzen els eixams quan aquests ja són excessivament grans, és a dir, que les mesures defensives es produeixen amb massa retard perquè el seu efecte pugui ser realment positiu.
Paradoxalment, la multiplicació de la llagosta es produeix en un lloc on no hi ha cap altre tipus de vida: enmig del Clesert, des d'on parteixen, convertides en milers de milions, per aniquilar milions de vides i ampliar el desert. ¡Un fenomen tètric, d'una violència primitiva, apocalíptica!
L'origen d'aquest flagell de Déu ronda amb el miracle mefistofèlic.
Al principi, la llagosta del desert és un insecte individualista. El viatger que creua a peu el desert, gairebé no pot descobrir-les als wadis, les lleres seques dels rius. ja que s'amaguen durant el dia i només donen mostra de vida al capvespre.
El que allà encara visqui alguna cosa sembla totalment impossible. Però aquests insectes coneixen milers de trucs biològics per sobreviure al mig del Sàhara o dels deserts aràbics o pèrsics, malgrat la calor ardent, el fred esgarrifós, la gana i la set. No necessiten beure aigua ja que, com ja hem explicat abans, té una autèntica factoria de producció d'aquest líquid vital.
A això cal sumar-hi una cosa no menys sorprenent: tenen una «estació meteorològica» interna, possiblement un sentit innat per detectar els canvis de la pressió atmosfèrica, d?un tipus especial.
Aquesta estació comunica als animals quan ha plogut en algun lloc situat en un radi de fins a diversos centenars de quilòmetres. Els insectes es dirigeixen, cadascun pel seu compte, en aquesta direcció i s'uneixen a milers al lloc on va caure la pluja, procedents dels punts més diferents.
En aquest lloc del desert, convertit de la nit al dia en un oasi de vegetació, es produeix la primera transformació, gairebé màgica, de la llagosta.
Fins aleshores havien viscut en allò que s'anomena un estat de "pubertat retardada". És a dir, que havien perllongat la seva joventut uns quants mesos.
Durant tot aquest temps ni creixen ni arriben a la maduresa sexual. Mentre dura la sequera el seu rellotge biològic es para o marxa molt lentament i la seva vida és una mena de sencili vegetar.
Quan els cigars arriben a la florent vegetació de l'oasi produït per la pluja, la seva vitalitat, endarrerida fins aquell moment, té llum verda i s'inflama com una voraç foguera. Després de devorar una bona quantitat de plantes verdes, tots els insectes congregats allà adquireixen la seva maduresa sexual en qüestió de poques hores, independentment de l'edat real que tinguin en arribar.
Immediatament celebren la seva nit de casaments massius. Cadascuna de les femelles pon uns cent ous, precisament als llocs on altres congèneres han assenyalat, amb marques olfactives, que el sòl té condicions òptimes d'humitat. D'aquesta manera centenars de milers d'ous queden a la sorra, no només als llocs més apropiats sinó els uns al costat dels altres.
Tres setmanes després, l'efecte de la pluja desapareix i la regió es torna a convertir en desèrtica, a causa de l'acció dels raigs d'un sol ardent. Però aquest curt temps n'hi ha hagut prou perquè es verifiqui, de manera perfecta, la cria, i els nous nascuts s'han convertit en insectes adults. Una adaptació sorprenent, sens dubte, dels processos de creixement i envelliment a les condicions vitals del desert!
Poc després, es forma un eixam relativament petit. Als insectes nascuts allí es produeix una gran transformació que afecta la forma del seu cos, mida i color i els diferencia notablement dels seus pares. També la seva conducta es transforma radicalment. Mentre que els pares eren saltadors individualistes, que, tret de les èpoques d'aparellament, preferien viure sols, els fills d'aquesta nova generació, d'aquest boom procreatiu, agraden la vida en comunitat. .
Així, l'eixam vola en formació tancada fins a una regió desèrtica situada potser a mil quilòmetres de distància, on ha tornat a caure la pluja.
Allà, després d'un nou casament col·lectiu, les femelles tornen a deixar els seus ous, en uns dos-cents "nius" per metre quadrat. Com que cada una pon uns cent ous, poc temps després, neixen allà, gairebé simultàniament, ni més ni menys que vint mil larves de la mida d'una mosca a cada metre quadrat de sòl desèrtic.
Com que de moment no poden volar, componen un exèrcit gegantí de «soldats» corrent que ocupa una extensió de fins a deu quilòmetres d'amplada per cinquanta de fons. Com una marea vivent, avança la massa de larves, devorant tot allò que trobin al seu pas. De vegades avancen formant diverses capes que caminen superposades.
Tan aviat com s'han metamorfosejat en adults, el que passa després de la cinquena muda, poden volar i s'eleven les primeres avançades de reconeixement al desert, per descobrir els llocs fructífers situats a les rodalies, o fins i tot a grans distàncies, que deixen devastats.
En l'actualitat un flagell de Déu d'aquest tipus pot sorgir a qualsevol lloc del desert aràbic, devastar grans extensions de camp a Pèrsia i Pakistan i retrocedir de sobte per portar els ous i la destrucció a l'Àfrica oriental.
Fa anys es van descobrir grans eixams de llagostes al mig de l'Atlàntic, a 2.400 quilòmetres del continent. ·
La llagosta del desert es pot mantenir en vol fins a disset hores consecutives, tot el temps que li dura la seva "combustible", és a dir, les reserves de greixos. Si els núvols d'insectes, que s'han deixat arrossegar pel vent, al cap d'aquell temps de vol sobre l'oceà encara no han descobert terra ferma, es poden posar sobre la superfície del mar, si està en calma. Els primers milions que cauen a l'aigua s'ofeguen i formen una mena de bassa per als altres membres del seu grup. I no només això. Els ofegats ofereixen els seus cossos com a aliment als supervivents, ja que aquests insectes, vegetarians en circumstàncies normals, es converteixen en canibals per aconseguir forces per poder abandonar aquest «macabre portaavions» i tornar a emprendre el vol.
La pluja i la tempesta poden destruir completament una d'aquestes onades enormes de llagostes, sorpresa sobre el mar, en un espai de temps molt curt.
A terra passa tot el contrari: només un temps de sequera prolongada pot produir l'aniquilació d'un d'aquests eixams de llagostes. El terra es posa tan dur que la larva, en sortir de l'ou, enterrat a uns deu centímetres de profunditat, no es pot obrir camí per la dura terra fins a arribar a la superfície. Així, el aquelarre desapareix sense deixar empremta, tal com es va produir.
Aquestes són les contradiccions en el seu sistema de vida: els que van sorgir al desert han de fugir del desert per continuar vivint. Després converteixen regions de vegetació ubèrrima en deserts. I quan ho han aconseguit i arriba la sequera, se signa, amb això, el destí tràgic de milers de milions dels components d?una d?aquestes grans masses. La plaga, que en si significa una autèntica catàstrofe per a la natura, és destruïda per una catàstrofe natural.
Per contra, com es va demostrar en ocasió de la plaga de llagosta del 1978, els mitjans humans no són suficients per al seu anihilament. Un insecte, que s'ha adaptat de manera tan fantàstica al desert, no deixa que se'l faci desaparèixer del món amb els mitjans de destrucció humans. Fonamentalment només es pot aniquilar per si mateix.
Així, la vida accelera, en una orgia sense exemple, el propi ocàs. Les formes extremes de supervivència en un món pràcticament mort, com és el desert, actuen, a l'efecte final, també sobre l'extermini. Amb això la llagosta del desert ofereix a l'ésser humà un exemple esgarrifós de com la vida en excés pot arribar a provocar la seva pròpia destrucció.
Aquesta col·lectivitat de milers de milions d'insectes representa alhora el penúltim acte de la vida en una regió de les biozones terrestres que són les avançades de la fase de desertització final del nostre planeta.
La superfície del planeta Mart ens mostra on condueix aquest destí.
L'últim acte del destí de la vida pot ser com ens mostra l'exemple del cranc de les salines (artèmia salines). En algun lloc, enmig d'un d'aquests deserts gegants de l'Oest nord-americà, plou per primera vegada els darrers disset anys. En diversos llocs es formen petites basses. Pocs dies després la vida hi moll. D'uns ouets, que a simple vista no es poden distingir dels grans de sorra -i que precisament gràcies a aquest camuflatge s'han lliurat de ser devorats-, neixen milions d'aquests petitíssims animals, els artèmies salines, vulgarment coneguts com a crancs del desert o crancs de les salines.
En el termini de només dotze dies, és a dir, el temps que sol durar una d'aquestes basses, creixen els, al principi, diminuts animalets a un ritme sense exemple, fins a assolir els tres centímetres de longitud, aconsegueixen la maduresa sexual, posen un incomptable nombre d'ous a la sorra i moren.
Al cap de dues setmanes les tolles s'han tornat a assecar. La vida sembla haver desaparegut completament al seu entorn, a molts quilòmetres a la rodona. Però es conserva potencialment als ous i espera fins que, deu o vint anys més tard, torni de nou, per casualitat, a caure-hi una mica de pluja.