dimarts, 28 de maig del 2024

L'Ensenyament a les Illes en el segle XX (1900-1978)

Llibre digital a la teva disposició:

L'Ensenyament a les Illes en el segle XX. (1900-1978)
Autor: Jaume Oliver. 

(Nova edició millorada)
Molt interessant (veure el contingut)

Contingut:

Presentació pag 3

1 L'educació a les Illes a començament del segle XX pag. 7

2 Llucmajor: El cas d'uns mestres pag. 17

3 L'Escola Graduada de Llevant pag. 21

4 L'Escola Normal de Magisteri pag. 25

5 La tasca pedagògica de D. Joan Capó pag. 29

6 La Segona República i l'ensenyament pag. 36

7 L'Església i l'ensenyament pag. 42

8 El decret de 1931 sobre bilingüisme escolar: una frustració per a les Illes pag 48

9 Educació i règim franquista: de l'any 1936 al Ministre Lora Tamayo pag 
53
10 De la llei Villar Palasi (1970) a l'actualitat (1978) pag 60

Facebook:
https://www.facebook.com/share/p/kkbQvUuBSzeZSa58/

Si no tens Facebook: 
https://drive.google.com/file/d/1dkQNuQS5zsqfQI4wk1e1_GuQzOUwMBqS/view?usp=sharing

dissabte, 18 de maig del 2024

Café Restaurant Miramar. Can Cosme


Recordau que en moltes ocasions he penjat aquesta tira de cases de la Part de l'Esglesia d'Es Port, que donen a la mar, amb molt d'èxit cada pic que ho he fet? Recordau que durant molts d'anys he demanat si aquesta tira tenia un nom determinat, sense que ningú mai me contenstàs? Recordau que fa sols uns mesos vaig dir que gràcies a una "postal" que indicava el nom ja havia averiguat el nom d'aquest entorn tan bell i alabat per turistes i mallorquins? Es deia "Tirada de Can Cosme". Jo pensava que aquest "Cosme" era el cunyat den Joan dels camions, xofer que feia, habitualment, el trajecte Felanitx - Portocolom i viceversa, persona que vaig tractar des de que tenc record fins que va deixar de dur "Els Tamarells" i que aquest va passer a ser duit per en Tofol i en Miquel Angel Caldentey, pare de la coneguda jugadora internacional de futbol, Mariona. Però no. Enava errat. 


Fa poc vaig anar a la presentació del llibre: "Felanitx de la ilusió a la por. República, guerra i represió", d'Aina Adrover, llibre que vaig comprar per a saber moltes veritats, unes que ens havien contat de forma erronia i unes altres que havia desconegut sempre. I la lectura del llibre me va treure de l'error, i me va donar la informació completa de qui era aquest "Cosme" de qui parlava la postal. 

A l'apartat titulat "Els assassinats", a la pàgina 273 diu: 

COSME BORDOY TUGORES BONJESÚS

(...) Era un home alt, ros, estava casat amb Margalida Garcias Mestre i vivien en el carrer de la Mar, nº 2, a Portocolom, on tenia una fonda-café, el Miramar, conegut per la majoria de gent com Can Cosme, ubicat on després hi hagué els Tamarells. 
Conten que un dia, abans de la guerra, s'hi presentaren uns homes amb dones per fer una festa i Cosme Bonjesús els digué que a dins ca seva no la farien, que se n'anassin. Entre els que volien fer sarau hi havia algun policia i algun simpatitzant de Falange.
Igualment el dia 19 de juliol de 1936, el mateix dia que Goded va promulgar el ban de l'estat de guerra, hi havia programat un dinar al Miramar, com un acte del programa de les festes de santa Margalida (20 de juliol) que lògicament es va haver de suspendre. 
Potser la festa que no deixà fer, o el dinar que no es pogué celebrar, foren "motius" per a assassinar Cosme la nit del 22 de setembre de 1936 (dos mesos després de l'aixecament contra la República). 

"Els Tamarells", abans de ser "Els Tamarells", eren "Café Restaurante Miramar", 
conegut per "Can Cosme" i regentat per Cosme Bordoy Bonjesús, que varen matar els fatxes de Felanitx - Es Port, dos mesos després de la sublevació contra la República. Era, com el Tamarells la primera casa dels nombres parells (dreta) una vegada sortint de la carretera, voltant a la dreta, pel prier carrer de la part de l'Esglesia: El carrer de la Mar. 



Abans de la guerra (1936-1939) la tirada de Can Cosme encara no tenia construides les cases 5 a 10 i le casa nº 4 encara no s'havia reformada com es veu en la actualitat. Vist des de la mar hi havia una casa a la dreta de Can Sureda (ara Can Massutí) molt estreta i que ara ja no hi és, la casa nº 0, i les cases 1: Can Sureda, 2: Can Soleret, 3: Can Moreta i 4: Can Ramis; i a l'altre extrem, a l'esquerra el "Café-Restaurant Miramar" i, entre ell i la casa nº 4 no hi havia cap costrucció. 

Les cases 4, 3, 2 i 1 vistes des del carrer de la Mar

Després de la guerra es va fer la reforma de la casa nº 4 i es varen construir les cases 5 a 10 (veure la foto nº 1), ambdues incloses i el "Miramar" passà a ser "Els Tamarells", que va existir fins fa pocs anys en que ha estat enderrocat per a fer, en el seu lloc, un habitatge doble (veure les fotos següents). 




 
A la darrera foto, de l'any 1955, Part de l'Esglesia o de sa Capella, tal com ara, vista des de la Part de l'Aduana. 

Tot honor i glòria a Cosme Bordoy, Bonjesús, com a totes les víctimes dels crims del franquisme i moltes gràcies a Aina Adrover. 

18-05-2024
Antoni Ramis 








 

dimarts, 14 de maig del 2024

Psicologia 01. Definició. Aplicació. Classificacions

Psicologia 01. Definició. Aplicació. Classificacions

Psicologia. Introducció

Fa uns anys ja vaig fer una sèrie d'escrits referents a la psicologia. Podriem recuperar aquells escrits en lloc de fer-ne uns de nous. Però el contingut d'aquests serà distint. En aquella ocasió els escrits eren acadèmics. Jo era professor de l'assignatura "Psicologia", optativa (tot i que era optativa la triaven el 100% dels alumnes) de batxillerat, es podia fer a 1er o a 2n de batxillerat. I els meus escrits, en aquella ocasió, seguien el programa de l'assignatura i servien, bàsicament per als alumnes d'aquesta assignatura. Ara tenc intenció de fer uns escrits que serveixin, com a resum, per a totes les persones en general, sense seguir un programa determinat, tot i que sí un guió coherent. Començarem per definir què és la psicologia i per a què serveix, seguirem amb les classificacions i les distintes relacions de la psicologia amb altres ciències i seguirem amb escrits de temes concrets de la psicologia com la percepció, atenció, memòria, aprenentatge, comportaments en grup, psicologia clínica,... 


Atès que la Psicologia és la ciència genuïnament humana, la ciència que millor facilita a la persona la seva pròpia comprensió i millora, no es comprèn com no és una assignatura comuna general al llarg de tots els cursos i tots els estudis, de qualsevol sistema educatiu. No estudiam l'home i la dona i si estudiem, en canvi, la seva estructura inserta (biologia, fisiologia, anatomia,...) així com les seves produccions (història, pensament, llenguatge, art, matemàtiques, dret,...) i altres ciències independents de la pròpia humanitat (geologia, física, química, geografia,...). Només interessos polític-econòmics poden explicar aquesta incoherència. Quan en 1990, a Espanya, la Llei Orgànica General del Sistema Educatiu, llei destinada a aplicar les directrius de la Constitució a l'Educació (que cometia la incoherència d'oferir l'educació formal del tram bàsic, obligatori, secundari a no professionals de l'educació), implantava, per primera vegada en la història dels sistemes educatius, la Psicologia com assignatura optativa d'un dels dos cursos de batxillerat, vaig tenir ocasió de preparar i explicar aquesta assignatura en un institut de Palma (1992). El primer any, donada l'escassesa de cursos de batxillerat (només 2), es va oferir als alumnes triar l'única optativa que es donaria, entre “psicologia” i “una altra optativa”, de l'àrea de la llengua castellana. 57 alumnes van triar Psicologia i només 3 van triar l'altra optativa. Finalitzant el curs i enquestats els alumnes i les alumnes sobre quina assignatura de tot el curs els hi havia agradat més i quina assignatura trobaven més pràctica i funcional per a aplicar en la vida quotidiana de persones adultes, la Psicologia va sortir triada, destacada en ambdues enquestes: Record una alumna que ens contestava: “Per descomptat l'assignatura més útil per a la vida, amb molta diferència, haurà estat ‘la Psicologia’ i, per a la meva, molt especialment, el tema de la ‘motivació i comportaments afectius-sexuals’” Record que en aquell tema haviem arribat a la conclusió que “tot estava permès excepte allò que pogués fer algun dany a un mateix o a altres persones; tot estava permès des del respecte a un mateix i als altres, i a les seves respectives voluntats”. Aquest respecte i autorespete tan poc respectat avui dia, per certes ideologies, certes classes i certs grups. Així, doncs, esperem que aquest nou resum de psicologia pugui ser útil per a tothom i no sols per a un grup d'alumnes d'un determinat curs.  

01 Psicologia. Què és (definició) i per a què serveix

Etimològicament la paraula psicologia procedeix dels termes grecs psychḗ, que significa 'ànima', i logos, que significa 'raó' (coneixement o ciència). En el sentit etimològic, la psicologia seria la ciència o el coneixement de l'ànima. Però aquí "ànima" no té el sentit que se li dona a la doctrina catòlica (una ànima immortal que, una vegada la persona mor, se'n va al cel si la persona ha estat bona o a l'infern si ha estat dolenta), sinó que te un sentit de principi vital, racional, emocional de la persona. 

Fins al segle XIX, la psicologia era considerada una branca de la filosofia que s'ocupava de l'estudi de l'ànima. Tota la psicologia vigent fins a l'any 1879 va ser anomenada pre científica.

La filosofia se dividia en les següents branques:

1 Lògica: raonar

2 Filosofia especulativa: Cerca la veritat en sí mateixa

2.1 Filosofia de la natura o del món

2.1.1 Cosmologia: Reflexió sobre el món material

2.1.2 Psicologia: Reflexió sobre la persona i animals viu

2.2 Metafísica: Reflexio sobre l'Esser en general

2,2,1 Crítica: Sobre l'abast de l'esser

2.2.2 Ontologia: Sobre l'esser en si mateix

2.2.3 Teodicea: Reflexió sobre la causa primera: Deu. 

3 Filosofia pràctica: Normativa

3.1 Êtica: Conducta moral de l'home

3.2 Filosofia social: Reflexió sobre la societat.  

Aristòtil va establir que l'ànima tenia com a funció elaborar, a través dels conceptes i la memòria, la informació captada pels sentits i que existien tres tipus de psique: vegetativa, sensitiva i racional, sent l'ésser humà l'únic ésser vivent capaç de gaudir de les tres.

Felipe Melanchthon (Bretten, 16 de febrer de 1497 - Wittenberg, 19 d'abril de 1560) va ser el creador del terme o paraula "psicologia" per designar la disciplina a què es referia com "l'estudi de l'ànima". Partint del radical grec psykho' "ànima", derivat al seu torn de psykhé "buf de vida", 'alè', més el sufix lògia "ciència", "disciplina", 'tractat' (format a partir de logos 'paraula' ). Melanchthon es referia a aquesta disciplina com “l'estudi de l'ànima”. A partir del segle xvii, amb l'oposició dels pensadors de l'època (a la paraula creada per Melanchthon) començaria a utilitzar-se com a “estudi del funcionament de la ment humana” o del “comportament humà”. No seria fins a partir del segon quart del segle xix quan la disciplina seria acceptada a l'àmbit científic.

René Descartes (França, 1596-1650) va establir que no s'havia d'estudiar l'ànima, sinó la consciència i va proposar a la raó com a via per al coneixement a partir de la premissa: "Penso, per tant existeixo". 

Als segles XVII i XVIII, els empiristes britànics, entre ells John Locke i David Hume, van començar a estudiar funcions cognitives, sensacions i mecanismes mentals d'associació d'idees. Per fer-ho, aïllaven els elements més simples del coneixement que els portarien a comprendre com, després, la ment els sintetitzava en idees complexes.

La psicologia deixa de ser part de la filosofia i es considerada com a ciència independent a partir de Wilhelm Wundt (Metge alemany). A ell se li atribueix la introducció del descobriment psicològic en un entorn de laboratori. Conegut com el "pare de la psicologia científica", va fundar el primer laboratori psicològic a la Universitat de Leipzig, el 1879. 


Tot i que també podem parlar d'una psicologia animal, la psicologia (humana) és la ciència que estudia la persona humana, l'home, la dona, el nin, la nina, des d'una doble perspectiva: els seus estats de consciència i les seves conductes o comportaments, tant en la seva vesant individual com social. Estudia també els recursos que puguin ajudar a reforçar els (estats de consciencia i comportaments) positius i a modificar, canviar, els negatius.   

Tenint en compte tots aquests elements, podem definir-la: 

“La Psicologia (humana) és la ciència de l'home i de la dona, de la seva personalitat o manera d'ésser, i dels seus comportaments conseqüents, tant des de la perspectiva individual com grupal, és la ciència que estudia les causes d'aquests comportaments i personalitat corresponent, siguin aquestes conscients o inconscients, així com també les seves conseqüències i les seves possibles modificacions, modificacions que la persona pot aplicar a la seva millora i benestar individuals i socials” (Antoni Ramis, 1992).

Per a què serveix?

Com hem dit a la seva definició:

- Estudia l'home i la dona com a tals home i dona. Estudia la seva personalitat i les seves conductes.

- La Psicologia és la ciència de la personalitat i de les seves conductes (tant en l'aspecte individual com a social).

- És la ciència que estudia les causes d'aquestes conductes i personalitat (tant si són conscients com inconscients).

- I també estudia les seves conseqüències i les seves possibles modificacions.

La psicologia ens permet aprendre aquests coneixements, en un mateix i en els altres, per tal de poder-los aplicar a la millora de les relacions interpersonals i a una millor qualitat de vida i felicitat personal.

02 Relació de la psicologia amb altres ciències

La Psicologia comparteix característiques amb les Matemàtiques, la Biologia, la Sociologia, la Història, la Lingüística, la Estètica i la Filosofia ja que és una ciència que té com a objecte d'estudi el comportament humà i també animal, però especialment la persona humana en les seves dimensions individual i social.

Matemàtiques Quan tenim un gran nombre de variables mesurables, podem calcular, en un grup d'individus, les correlacions entre aquestes variables preses de dos en dos, obtenint així una xarxa de correlacions, anomenada matriu. Hi ha processos matemàtics que permeten representar aquestes correlacions d'una manera simplificada utilitzant un nombre limitat de factors que actuarien simultàniament en totes les variables. Aquests mètodes complexos reben el nom "d'anàlisi factorial".

Els mètodes estadístics utilitzats en psicologia permeten estudiar ja sigui variables aïllades, o diverses variables simultàniament, i formular així les observacions en un llenguatge més rigorós i més senzill.

La Biologia és la ciència que estudia la vida, la seva organització i les lleis per les que es regeix. Així, doncs, la Biologia estudia a l'home i la dona, però no com a tals home i dona, sinó com a éssers vius. Però, també, en quant a éssers vius, està interessada en la cèl·lula, el caragol, la tomàtiga i el ca, per exemple.

Sociologia. Les dues ciències sociològiques, sociologia pròpiament dita i etnologia tenen punts de contacte molt propers amb la psicologia social. Auguste Comte, creador de la sociologia,  suprimeix la psicologia com ciència, ja que "els fets que estudia pertanyen o bé a la biologia, o bé a la sociologia". L'etnologia ha tingut una estreta vinculació amb la Psicologia. Les obres de Jung i Freud (Totem i tabú) i especialment de Malinowski, sobre les variacions del complex d'Èdip en funció de les diverses cultures, va obrir el camí a aquesta penetració fecunda. En l'actualitat la psicologia ha d'utilitzar dades de l'etnologia per construir una psicologia comparada, i per altre banda, recíprocament, els etnòlegs utilitzen molt tècniques psicològiques. 

La Història és la ciència que estudia els fets importants que han realitzat els grups humans als distints llocs i temps (les guerres Púniques, el regnat de Jaume I, la Revolució Francesa, ...). Així, doncs, la Història és una ciència humana i social (no interessa tant el que fa un home tot sol com el que fa un grup col·lectivament). No s'interessa pel de venir dels caragols i dels cans, sinó sols pels fets rellevants dels homes i les dones. Però, per altra banda, no és l'única ciència humana (que estudia alguns aspectes humans). També ho són l'Antropologia, l'Economia, el Dret, la Geografia humana, etc.

Lingüística. La contribució de la lingüística a la psicologia és considerable. Per cmençar, la lingüística ha aportat molta informació sobre la varietat de tipus del llenguatge i, per tant, sobre la varietat de visions del món. La llengua és un sistema dissenyat! d'origen social, i com a tal, reflecteix l'estructura psicològica dels individus del grup. La contribució de la psicologia a l'estudi del llenguatge no és menys important. El nostre coneixement de la llengua deu molt als estudis de psicologia del nin com en el cas dels estudis sobre afàsia (malaltia mental que produeix la perduda de la parla).

L'Estètica. Les belles arts revelen un ordre de comportament, aparentment específic, que podem estudiar respecte a l'artista i al seu públic. L'estètica aconsegueix a la recerca relacionada amb la  producció i actuació específica d'obres. En ambdós casos, hi ha una manifestació d'una psique en funcionament, d'una realitat que es pot percebre successivament com a estímul, símbol i valor. L'estètica utilitza les tècniques i les dades de la psicologia per a fer aquesta anàlisi, i proporciona a la psicologia mitjans d'investigació.

Hi ha àrees on es combinen íntimament la psicologia, l'estètica i les ciències històriques, com la psicobiografia d'un artista. D'altra banda, l'ús de produccions artístiques ens permet explorar la psicologia dels seus autors a través de les característiques de les seves produccions, alhora que aquesta producció pot tenir un efecte sobre la psicologia d'algú que té una activitat artística. Així s'han desenvolupat les proves projectives amb materials artístics, i la teràpia per l'art o artteràpia.

Filosofia. El desenvolupament històric mostra que la psicologia s'ha anat progressivament constituït en ciència autònoma des de la filosofia. Aquest origen explica l'actitud sovint controvertida dels  psicòlegs davant la filosofia. És cert que les doctrines psicològiques que tenen preferència per un mètode com la introspecció, sovint tenien com a base, no observacions concretes, sinó una posició filosòfica o més especialment metafísica. Nosaltres hem vist que aquest corrent es manifestava actualment a l'escola fenomenològic existencial. Així s'oposen dues tendències psicològiques, la de la psicologia científica, basada únicament en l'observació i l'experiència, i la de la psicologia filosòfica, basada en la reflexió.

03 Classificacions de la Psicologia 

Hi ha tantes classificacions com criteris tinguem per a classificar. 

Segons l'objecte d'estudi: Podem distingir entre psicologia animal i psicologia humana. Dins la psicologia humana podem distingir entre psicologia general i psicologia social. Dins la social hi ha dos grups particularment importants: la infància i els malalts mentals, que donen lloc a la psicologia infantil i la psicologia patològica. 

Segons la finalitat d'estudi: Podem distingir entre psicologia general (estudia les lleis generals del funcionament de l'esperit humà) i diferencial (estudia les diferències individuals). 

Segons el seu mètode d'estudi: Podem distingir 1 La psicologia per l'observació o psicologia conductual o modificació de conducta, 2 Psicologia introspectiva, una psicologia introspectiva és la psicologia fenomenològica que ha donat lloc a l'antropologia comprensiva, 3 La psicologia experimental, 4 La psicofisiologia, 5 La Psicoanàlisi, 6 La psicologia clínica. 

Segons que pretenguin conèixer o l'acció: Podem distingir entre psicologia teòrica i psicologia aplicada. Hi ha tantes psicologies aplicades com tipus d'activitat humanes: psicologia industrial, psicologia del treball, psicologia escolar, psicologia militar, psicologia comercial, psicologia política,...

J. Delay i P. Pichot: Abrégé de Psychologie. Ed. Masson. Paris.

P Guillaume: Manual de Psicologia. Ed. Paidós. Buenos Aires.


dijous, 9 de maig del 2024

Contra el genocidi palestí

El passat 8 de maig hi va haver una concentració a Palma (Mallorca) a favor del poble palestí i en contra del genocidi a què el sotmet el govern i exèrcit d'Israel. 

Des del 7 d'octubre Israel no ha deixat ni un dia d'atacar i bombardejar la gent i ciutats, molt especialment Gaza, palestines. Ocasionant, fins ara, més de 34.000 morts dels que més de 14.000 son nins i nines. 

Aquesta concentració coincideix amb vàries manifestacions de protesta de joves universitaris europeus, entre ells, espanyols i nortamericans. El genocidi resulta insoportable per a persones humanes humanistes, amb sensibilitat.



Enllaç del video: 

El genocidi és l'extermini o eliminació sistemàtica d'un grup humà per raça, ètnia, religió, política o nacionalitat. El sadisme, brutalitat i destrucció amb que Israel perpetra els seus crims i la hipocresia amb que EEUU i els seus paisos satèlits occidentals ha fet que alguns paisos, entre ells Espanya, i els Universitaris d'aquests paisos s'organitzin i protestin per aquest fet. Israel i algunes persones inhumanes i insensibles a les escenes de mort i destrucció causades per Israel denuncien i amenacen als qui defensam la vida i salud dels palestins, diguent que estam en contra d'Israel i que som antisemites i que ens posam al costat del grup terrorista Hamàs. No confundamos. 

Diferència entre semita, hebreu, israelita, jueu, sionista i israelià.

El terme semita no es refereix únicament als jueus. Com indica el Diccionari de la llengua espanyola, aquest adjectiu designa els pobles descendents de Sem, les llengües dels quals són d'origen semític, entre les quals s'inclouen l'hebreu, l'àrab o l'arameu, entre d'altres.

Semita i sionista: Aquests dos termes solen generar força confusió. A l'origen, un poble semita era aquell que es va establir a Mesopotàmia i Orient Mitjà durant el primer mil·lenni abans de Crist i tenien llengües amb un origen en comú. És a dir, tant el poble jueu com l'àrab són pobles semites. L'origen dels semites és lingüístic.

D'altra banda, una persona sionista és la que està a favor de la creació d'un estat per i per als jueus, és a dir, per a les persones que professen la religió jueva. Per exemple, un jueu pot ser antisionista: professa la religió, però està en contra de les polítiques de l'Estat d'Israel.

Ebreus i Jueus: els dos termes es refereixen al Poble d'Israel. Jueu prové de Judea la regió al voltant i al sud de Jerusalem i hebreu ve de “hivri” que significa la gent que viu de l'altra banda del riu Jordà.

Israelià designa aquelles persones que han nascut al modern Estat d'Israel o, en general, els que hi viuen amb independència del seu origen, llengua o religió.

Evidentment les persones que protesten contra el genocidi palestí no són antisemites; són persones que están en contra de les polítiques del govern israelià i del comportament de l'exercit israelià per la seva acció d'extermini de la població palestina i destrucció dels seus habitatges.  


Manifest 
Enllaç del video:



dissabte, 4 de maig del 2024

L'ensenyament a les Illes en el segle XX. Jaume Oliver


Contingut:

Presentació pag 3

1 L'educació a les Illes a començament del segle XX pag 8

2 Llucmajor: El cas d'uns mestres pag 20

3 L' Escola Graduada de Llevant pag 26

4 L'Escola Normal de Magisteri pag 31

5 La tasca pedagògica de D. Joan Capó pag 36

6 La Segona República i l'ensenyament pag 44

7 L'Església i l'ensenyament pag 51

8 El decret de 1931 sobre bilingüisme escolar: una frustració per a les Illes pag 58

9 Educació i règim franquista: de l'any 1936 al Ministre Lora Tamayo pag 64

10 De la llei Villar Palasi (1970) a l'actualitat (1978) pag 72


https://drive.google.com/file/d/1ENV8r2Ynm6niOcB02put_jg8IyiU5qL9/view?usp=sharing

divendres, 3 de maig del 2024

Forn de Santa Eulàlia. Can Tano

Bon dia,

A la Plaça d'Espanya, abans Plaça d'Eusebi Estada, a la cantonada esquerra, entre la pròpia plaça d'Espanya amb la plaça de la Porta Pintada, en els anys 1940s i 1950s (no sé des de quan, possiblement des del temps de la II República; i tampoc sé fins quan, possiblement fins les derreries dels anys 1960s) hi havia un forn-pastisseria que es deia "Panaderia Santa Eulàlia", nom que es podia veure al ròtol que hi havia a d'alt de la façana de la finca, com es pot veure a les fotos 2 i 3. 


Hi vaig tenir relació, a través de la relació que hi tenia ma mare, a finals dels anys 1950s. Noltros li dèiem Can Tano, nom del forner. Hi anàvem, cada cert temps, la mare, el meu germà segon i jo, i els hi canviàvem dos quilos de farina, que proporcionaven a la mare els traballadors de Son Sard de Cas Concos (Felanitx), per un pa de dos quilos (hem de suposar que els hi venia en compte, a la gent del forn, perque un pa de dos quilos necessita bastant menys de dos quilos de farina; la resta del pes li dona l'aigua, llevadura i altres components del pa). 

Aquest forn tenia fama de fer les millors ensaimades de Mallorca, com ara la Deliciosa del carrer Antoni Marquès de Palma té la fama de fer els millors pans de ciutat. Quin forn-pastisseria deu ser ara el que fa les millors ensaimades de Mallorca? Podeu contestar a aquesta pregunta, segons el vostre gust, als comentaris de l'escrit. Pel que fa a Palma, i segons el meu, Can Joan de s'Aigo fa unes de les millors ensaimades petites individuals i en quant a les ensaimades grosses, farcides de crema cremada o de cabell d'àngel, trob que les fan molt bones el Forn Nou del carrer Ticià i el Forn de Reina Maria Cristina del carrer del mateig nom. Voltros podeu proposar els que vos sembli que fan les ensaimades millors. 



Un dia que anàrem, ma mare, el meu germà i jo, a fer el canvi de la farina pel pa la madona, no record el nom, ens va oferir, al meu germà i a mi, un "palo" per hom (en aquell temps tots els palos eren de crema), cosa que no feia cada pic que hi anàvem. A la primera mossegada vaig notar un gust entre amarg i àcid, que indicava que la crema ja s'havia agriat, no me vaig atrevir a dir-ho a sa madona, per contra li vaig oferir provar-lo a ma mare: "mare vols provar el palo?". A la primera mossegada també ho va notar ella i ella sí que li digué a sa madona, que també el va provar i va constatar que aquell palo tenia la crema caducada, el va tirar al poal de les escombraries i m'en va donar un altre, que aquest sí que era molt bo; ma mare va provar el del meu germà per a comprovar si era bo o, com el meu, passat. Era bo. 
 

Un bon dia en Tano i família, varen decidir montar una panaderia a Madrid, varen deixar la de Palma, amb altres forners-pastissers funcionant, vent en popa i ells es traslladaren a Madrid on montaren una panaderia-pastisseria a imatge de la de Santa Eulàlia de Palma, crec recordar, tot i que no estic segur, que es deia Pasteleria Mallorca. 

Tot i haver partit a Madrid ma mare, que seguia vivint a Palma (menys tres mesos d'estiu: juny, juliol i agost, que vivia a Es Port de Felanitx, nadant sempre que podia) va seguir mantenint contacte amb en Tano i Família. Un dia la mare me contà que havia tingut una conversa amb en Tano: - Què tal com vos va per Madrid?. - Molt bé, però les ensaimades no me surten com a Palma i, això que he fet tot el possible, m'he fet dur la farina, el llevat i fins i tot l'aigua de Palma, els mateixos que emprava a Palma, però ni així me surten tan bones com a Palma, ja no sé si és per les distintes altures, Palma a nivell de la mar i Madrid elevat uns 600 metres per damunt aquest nivell, per la humitat,... perque pels ingredients i la manera de fer-les no ho és perque les dues coses són idéntiques a com ho feia a Palma. 


D'això que vos cont han passat més de 60 anys, no record quan va tancar el forn de Santa Eulàlia de la Plaça d'Espanya, abans d'Eusebi Estada, de Palma, però ja fa bastant de temps. Tampoc sé com va evolucionar la pastisseria d'en Tano de Madrid, si segueix existint o si, com la de Palma, també va tancar. Sí sé que allà on estava la panaderia-pastisseria de Palma, la de les millors ensaimades de Mallorca, hi va haver durant molts d'anys, no sé si encara hi és, un kentucky fried chicken. Molt mallorquí. 

Palma, 3 de maig de 2024
Antoni Ramis



dimecres, 1 de maig del 2024

1 de Maig (Palma. 2024)

Videos 1 de maig de 2024: 

Celebració de l'1 de maig a Palma 


Video 1: Manifestació al llarg de les Avingudes

1 de maig de 2024. 

Molts d'anys molt bons, CCOO, UGT, STEI, PSOE, MÉS, Podem. 

Reivindicam 1 Pujada de sous, 2 Reducció de la Jornada laboral, 3 Solució de l'accés a l'habitatge, 4 Regeneració democràtica (front el joc brut polític del PP-Vox), 5 Compliment i respecte dels Drets Humans. 

Video 1: Manifestació al llarg de les Avingudes de Palma 

Video 2: Parla UGT

Video 3: Parla CCOO

Video 4: Tothom canta La Internacional 

Video 1: https://youtu.be/qS18h2CuduA

Video 2: https://youtu.be/DOe49EP7__w?si=0xm3S-JXFDIM8n81

Video 3: https://youtu.be/UzMAMn-5iS0

Video 4: https://youtu.be/LDuZNz3GD0E  

Llista de reproducció 1 de maig de 2024 a Palma (els 4 videos)
https://www.youtube.com/playlist?list=PL8PZYcj5JX2TIIAfpPwb3bxtX2sri-mIB 



Video 2: Parla UGT




Video 3: Parla CCOO



Tothom canta La Internacional