dilluns, 7 de setembre del 2009

Objectius i programa de psicologia (Asignatura)


Parlem de psicologia (2)
Unitat 0 (continuació): Objectius i Programa

Recordem el contingut de la unitat 0:

Unitat 0: Psicologia: Introducció, programa i referents
- Per què Psicologia?
- Humanitats
- Objectius de l'assignatura
- Programa de l'assignatura
- Referents:
- La Psicologia, ciència
- Tipus de sabers
- El mètode científic
- Estadístics
- La Pedagogia. L'Educació

Avui veurem els objectius i el programa de l’asignatura:
.
Objectius de l'assignatura de Psicologia

Objectius de l’assignatura
.
1) Aquest és el principal objectiu de l’assignatura, la funcionalitat: Tot el que aprenguem a l’assignatura ens ha de servir per a poder-ho aplicar positivament a la nostra vida quotidiana. Això ens permetrà la millora de la qualitat de vida personal i de les nostres relacions interpersonals.
2) De tal manera que no sols ens interessa aprovar l’assignatura de Psicologia, sinó que ens interessa que els alumnes aprovin “totes” les seves assignatures.
3) L’assignatura com a conjunt de coneixements bàsics per a estudis posteriors: Donat el caràcter bàsic de la Psicologia (coneixement de l’home i de la dona, de la seva personalitat i dels seus comportaments), cada vegada són més les carreres universitàries i cicles formatius superiors que incorporen l’assignatura Psicologia als seus programes: La pròpia carrera de Psicologia , les Ciències de l’Educació, la Medicina, l’Infermeria, Treball Social, Magisteri, ... Conseqüentment, també ens interessa aprendre conceptes, actituds i procediments que ens serveixin de base per a estudis superiors posteriors que contemplin alguns d’aquests conceptes, actituds o procediments.


Programa de l'assignatura:

.
INDEX:
.

1.- Introducció
2.- Objectius
3.- Continguts de coneixements
4.- Continguts de procediments
5.- Continguts d'actituds, valors i normes
6.- Metodologia
7.- Continguts mínims i criteris d'avaluació

La Biologia és la ciència que estudia la vida, la seva organització i les lleis per les que es regeix. Així, doncs, la Biologia estudia a l'home i la dona, però no com a tals home i dona, sinó com a éssers vius. Però, també, en quant a éssers vius, està interessada el la cèl·lula, el caragol, la tomàtiga i el ca, per exemple.

La Història és la ciència que estudia els fets importants que han realitzat els grups humans als distints llocs i temps (les guerres Púniques, el reinat de Jaume I, la Revolució Francesa, ...). Així, doncs, la Història és una ciència humana i social (no interessa tant el que fa un home totsol com el que fa un grup col.lectivament). No s'interessa pel devenir dels caragols i dels cans, sinó sols pels fets relevants dels homes i les dones. Però, per altra banda, no és l'única ciència humana (que estudia alguns aspectes humans). També ho són l'Antropologia, l'Economia, el Dret, la Geografia humana, etc.

La Psicologia comparteix característiques amb la Biologia i amb la Història, ja que és una ciència que té com a objecte d'estudi el comportament humà i també animal, però especialment l'home en les seves dimensions individual i social. Estudia l'home i la dona com a tals home i dona. Estudia la seva personalitat i les seves conductes.

.
La Psicologia és la ciència de la personalitat i de les seves conductes (tant en l'aspecte individual com a social).
Es la ciència que estudia les causes d'aquestes conductes i personalitat (tant si són conscients com inconscients).
I també estudia les seves conseqüències i les seves possibles modificacions.
A aquesta assignatura ens introduirem en aquests coneixements, per tal de poder-los aplicar a la millora de les relacions interpersonals i a una millor qualitat de vida personal.

.
Igualment ens interessa assolir un conjunt de coneixements relatius a aquesta matèria que ens permetin afrontar amb éxit estudis universitaris de l'especialitat o d'una altra que també estudii aquests continguts.

Objectius:

Objectiu General:

Adquirir una sèrie de coneixements, procediments, actituds i conductes, relatius a la personalitat i conducta de l'home i de la dona, que ens serveixin com instruments, eines o recursos que puguin facilitar-nos una millor qualitat de vida personal, unes millors relacions interpersonals, l'accés a la vida adulta, així com la possibilitat de seguir estudis superiors biològics, humanístics o socials. Aquest objectiu general s'analitza a través d'un conjunt d'objectius específics.

Objectius Específics:

Els objectius específics de l'assignatura es contemplen en una triple dimensió:

Dimensió Individual:
Coneixement de l'home en general i de sí mateix, en par­ticular, que permeti la millora personal.
Dimensió Social:
Coneixements sobre les relacions interpersonals i les diferències individuals, que per­metin l’acceptació de les diferències i la millora de les pròpies relacions.
Dimensió Científica:
Coneixement de la Psicologia com a dis­ciplina científica, que permeti l'aplicació científica del coneixement psicològic a diferents àmbits de treball.

Objectius Específics:

D'acord amb la Resolució de 29-12-92 per la que es regula el currículum de les matèries optatives de Batxillerat, aquesta assignatura de Psicologia ha de pretendre contribuir a que els alumnes adquireixin les següents capacitats:
1) Comprendre millor el funcionament psicològic propi i el dels altres per poder prendre mesures d'ajustament personal i social.
2) Desenvolupar actituds més comprensives i tolerants respecte a les conductes i idees dels altres, especialment quan no s'assemblen a les pròpies.
3) Adquirir estratègies efectives per a l’anàlisi dels seus problemes d'aprenentatge, relació social i control emocional, que li permetin un major control sobre la pròpia conducta.
4) Aplicar coneixements adquirits, especialment les tècniques de treball individual i en grup.
5) Conèixer els principals models teòrics existents en psicologia.
6) Diferenciar entre els plantejaments científics de la Psicologia i els d'altres formes d'analitzar els problemes humans.
7) Conèixer les principals àrees d'aplicació de la Psicologia.
8) Establir connexions entre els continguts de l'àrea amb altres continguts semblants d'altres matèries (Biologia, Filosofia, Història, ...) que també es donen al Batxillerat.

En conclusió, l'objectiu final per als alumnes d'aquesta assignatura no és només aprovar-la, sinó també aprovar totes les assignatures del curs.

Continguts:

Continguts relatius a Coneixements:

A) Continguts de coneixements per a treballar amb el professor a classe:
(una excursió per a sobre el programa)
1) El primer tema que tractarem és intentar saber què és la Psicologia, diferents conceptes, paradigmes, escoles, àrees d'estudi, camps d'aplicació, relacions amb altres ciències i breu història de la psicologia.
2) Al primer tema haurem vist que el subjecte i objecte de la psicologia és la persona. Aleshores, el segon tema que veurem serà l'origen i evolució de l'home i la dona des de l'origen fins al moment actual.
3) Una vegada vist l'origen i evolució de l'home i la dona tornam a ells i, d'ells, el que més ens interessa és les seves personalitat i conductes. Conseqüentment, en tercer lloc estudiarem la personalitat. I, en ella, la motivació i la conducta sexuals com a motors d'impuls, de necessitat, de plaer i de pervivència de l'espècie humana.
4) La manera de ser i actuar de les persones ve condicionada per a dos tipus de factors fonamentals o bàsics: Les bases biològiques i les bases socials de la personalitat i de les seves conductes. Conseqüentment, aquí estudiarem les bases biològiques.
5) A continuació estudiarem les bases socials de la personalitat i les conductes.
6) La nostra societat, i especialment al món acadèmic, sobrevalora la intel·ligència teòrica (facilitat d'obtenir bones notes) i pràctica (facilitat de resoldre problemes de la vida quotidiana i d'assolir els objectius proposats, especialment l'enriquiment personal). Així doncs, aquí estudiarem la intel·ligència com a factor important integrant de la personalitat.
7) Així com al tema 3 haurem estudiat la personalitat, ara estudiarem les personalitats problemàtiques i malaltes. Estudiarem un tema de psicologia patològica o de patologia de la personalitat.
No obstant això, igualment, al primer trimestre, intercalarem, juntament amb les explicacions dels temes 1 i 2, un programa d'hàbits i tècniques d'estudi i treball intel·lectual per a facilitar els estudis i l'èxit acadèmic tant d'aquesta assignatura com de la resta d'assignatures del curs; així com també l'estudi dels objectius del Batxillerat i l'estudi d'aquest programa.

B) Continguts de coneixements per a treballar i aprendre els alumnes en temps de classe en cas d'absència del Professor:
1) La Percepció (Tema 5)
2) La Memòria (Tema 8)
3) L'Aprenentatge (Tema 7)
4) La Comunicació (Tema 6)
5) El Pensament (Tema 9)
6) Emocions i Sentiments (Tema 11).

CONTINGUTS RELATIUS A PROCEDIMENTS:
1) Estudi, anàlisi i reflexió individual.
2) Discussió, debat i treball grupal.
3) Aplicació de les tècniques d'estudi, de treball intel·lectual, de resolució de problemes, de memorit­zació i aprenentatges sig­nificatius.
4) Aplicació de tècniques del mètode científic: Observació sistemàtica i valoració quantitativa de resultats.
5) Els alumnes, al llarg del curs (entre octubre i abril), aniran realitzant un treball pràctic grupal sociològic sobre un dels següents tres temes: a) Origen sociològic i acadèmic dels alumnes de l'Institut. b) Projecció acadèmica-professional dels alumnes de l'Institut. c) Èxit acadèmic de l'Institut.

CONTINGUTS RELATIUS A ACTITUDS, VALORS I NORMES:

A aquesta assignatura és imprescindible:
1) Una actitud solidària, cooperativa, positiva i simpàtica envers el professor i cada un de la resta dels alumnes de la classe. Això permetrà el creixement col·lectiu del grup de l'assignatura i facilitarà la realització d'activitats en grup.
2) Una actitud tolerant i respectuosa referent a les idees, opinions, creences i característiques d'altres persones, grups, societats i cultures, tant les més immediates com les més remotes.
3) Una actitud que rebutgi el prejudici, el judici de valor i la inexac­titud sobre fets i atribucions externs.
4) Una actitud rigorosa i científica en el tractament dels continguts de coneixements i procediments.
5) Una actitud atenta, activa i participativa a classe.
6) Tenir ben organitzats, ordenats, presentats i complets els apunts de classe.
7) Assistència i puntualitat a classe. (Els alumnes no poden tenir més de 10 faltes sense justificar ni més de 18 faltes justificades, exceptuant els casos d'alumnes que hagin sofert un greu accident o una llarga malaltia, que s’haurà de justificar mitjançant certificat del metge).
8) Els alumnes que, per motiu de faltes d’assistència o per un altre motiu (excés de controls pendents o actitud/s no positiva/es), perdi el dret a l’avaluació continua no podrà tenir qualificació positiva al maig/juny. Haurà de preparar ( a l’estiu) dos treballs manuscrits relatius a dos temes d’entre els següents: 1) La Psicologia; 2) Des del Big-Bang fins Avui; 3) La personalitat; 4) Motivació i Conducta Sexual; 5) Bases Biològiques de la personalitat; 6) Bases Socials de la personalitat; 7) La Intel·ligència; 8) La Personalitat Patològica; que haurà de lliurar a la convocatòria de Setembre. Igualment a aquesta convocatòria de Setembre farà un control que versarà sobre continguts d’aquests 8 temes. La qualificació de l’assignatura serà el resultat conjunt entre els treballs presentats i el control realitzat.

METODOLOGIA:
.
Els objectius i continguts d'aquesta assignatura es treballaran mitjançant:
- Exposició-Atenció-Participació.
- Lectura, anàlisi i memorització comprensiva i significativa de textos (dirigida o autònoma).
- Treball de recerca, investigació i comparació, tant individual com a en grup de treball.
- A cada tema es procurarà fer un mínim d'una sessió de video didàctic relatiu al tema i, als casos en que sigui possible, una pel·lícula il·lustrativa.
Tot això, tenint com a referent la pedagogia constructivista d'aprenentatges significatius i, sempre que sigui possible, fun­cionals.

CONTINGUTS MÍNIMS I CRITERIS D'AVALUACIÓ:

Recordam el caràcter fonamental d'aquesta assignatura: Optativa de Batxillerat. Conseqüentment cap alumne/a que no l'hagi triat, o no la trii posteriorment, no l'ha de fer (es convertiria en un element distorsionant de la mateixa). Si per necessitas d'horaris i agrupaments s'assigna a un/a alumne/a que no le vulgui fer, aquest/a alumne/a te dues opcions: a) reconsiderar la seva elecció i elegir-la en segona instància, amb la qual cosa serà considerat/da alumne/a ordinari a tots els efectes. b) mantenir que no ha triat aquesta optativa, amb la qual cosa no assistirà a classe (pot anar a estudiar a la biblioteca) i, a efectes d'expedient acadèmic, se li qualificarà aquesta assignatura amb el promig redondajat de la resta d'assignatures, excepte si aquest promig és inferior a "5": en aquest cas se'l qualificarà amb un 5.
Viceversa, si hi ha més sol·licitants que places, tendran prioritat: 1 Aquells alumnes que volen seguir estudis posteriors vinculats a aquesta assignatura. 2 Aquells alumnes que no l'hagin cursada anteriorment.
Recordam l'Objectiu general de l'assignatura: Adquirir una sèrie de coneixements, procediments, actituds i conductes, relatius a la personalitat i conducta de l'home i de la dona, que ens serveixin com instruments, eines o recursos que puguin facilitar-nos una millor qualitat de vida personal, unes millors relacions interpersonals, l'accés a la vida adulta, així com la possibilitat de seguir estudis superiors biològics, humanístics o socials. Aquest objectiu general s'analitza a través d'un conjunt d'objectius específics.

CONTINGUTS MÍNIMS:
a) De coneixements:
La Psicologia; Des del Big-Bang fins Avui; La Personalitat; Motivació i Conducta Sexual; Bases Biològiques; Bases Socials; La Intel·ligència; La Personalitat Patològica.
b) De procediments:
Estudi, anàlisi i reflexió individual; Discussió, debat i treball grupal; Aplicació de les tècniques d'estudi, de treball intel·lectual, de resolució de problemes, de memorit­zació i aprenentatges sig­nificatius; Aplicació de tècniques del mètode científic: Observació sistemàtica i valoració quantitativa de resultats; realització del treball pràctic grupal sociològic.
c) D'actituds:
Una actitud solidària, cooperativa, positiva i simpàtica envers el professor i cada un de la resta dels alumnes de la classe; una actitud tolerant i respectuosa referent a les idees, opinions, creences i característiques dels altres; una actitud que rebutgi el prejudici, el judici de valor i la inexac­titud sobre fets i atribucions externs; una actitud rigorosa i científica en el tractament dels continguts de coneixements i procediments; una actitud atenta, activa i participativa a classe; tenir ben organitzats, ordenats, presentats i complets els apunts de classe; assistència i puntualitat a classe (Els alumnes no poden tenir més de 10 faltes sense justificar ni més de 18 faltes justificades, exceptuant els casos d'alumnes que hagin sofert un greu accident o una llarga malaltia, que s’haurà de justificar mitjançant certificat del metge).

Criteris d'Avaluació
.
La superació dels mínims (continguts, procediments i actituds) suposarà la qualificació positiva de l'assignatura.
Els alumnes que, per motiu de faltes d’assistència o per un altre motiu (excés de controls pendents o actitud/s no positiva/es), perdi el dret a l’avaluació continua no podrà tenir qualificació positiva al maig/juny. Haurà de preparar ( a l’estiu) dos treballs manuscrits relatius a dos temes d’entre els següents: 1) La Psicologia; 2) Des del Big-Bang fins Avui; 3) La Personalitat; 4) Motivació i Conducta Sexual; 5) Bases Biològiques de la personalitat; 6) Bases Socials de la personalitat; 7) La Intel·ligència; 8) La Personalitat Patològica; que haurà de lliurar a la convocatòria de Setembre. Igualment a aquesta convocatòria de Setembre farà un control que versarà sobre continguts d’aquests 8 temes. La qualificació de l’assignatura serà el resultat conjunt entre els treballs presentats i el control realitzat.

Antoni Ramis Caldentey
Psicòleg Humanista Social
http://mallorcaweb.net/arc46/psicologia
Setembre de 2009

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada