dissabte, 12 de setembre del 2009

Diada de Mallorca 2009


L'any 1997 el Consell de Mallorca, sent la seva presidenta Mª Antònia Munar (avui presidenta del Parlament de les Illes Balears) va declarar el 12 de setembre com la data en què es celebraria "La Diada de Mallorca" (recordem que un dia abans, l'11 de setembre es celebra "la Diada de Catalunya"). Amb això pretenia "crear sentiment de país", recordant i celebrant un conjunt de fets històrics i jurídics de gran importància per a Mallorca:
.
El 12 de setembre 1229 les tropes catalanes, dirigides per Jaume I el Conqueridor (de València i Mallorca), van desembarcar a Santa Ponça i van iniciar la conquesta que reincorporaria Mallorca al regne d'Aragó. Jaume I atorga en 1230, després de la victòria catalana contra els musulmans, als recaptadors cristians de l'illa, la primera "Carta de Franquesa de Mallorca", per estimular l'arribada de nous pobladors que consolidarien aquest nou Regne.

El 12 de setembre de 1276 el rei Jaume II, primer rei del regne de Mallorca i fill del rei Jaume I, va jurar la "Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca", primera base jurídica del Regne de Mallorca.

Les "Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca" són un conjunt de drets i avantatges que els reis Jaume I i Jaume II atorgaven a favor del regne de Mallorca. Les Franqueses eren excepcions de compliment d'alguna norma o costum d'ús de la corona catalanoaragonesa, mentre que els Privilegis eren drets que es concedien en exclusiva a una regió o ciutat que feia frontera amb l'enemic àrab.

Jaume II (recordem que va ser el primer rei del Regne de Mallorca) va ser un gran organitzador del regne establint les seves institucions. Va confirmar i reformar les Franqueses del seu antecessor i pare Jaume I, atorgant, als mallorquins, un conjunt de drets i llibertats que els permetien viure lliures de moltes càrregues del règim feudal del regne conqueridor d'Aragó. Els diferents documents que configuraven el “Llibre de Franqueses” són expedits pels reis de Mallorca entre l'any 1230 i 1.284 i contenen les concessions, les excepcions, les immunitats i altres disposicions que es van convertir en les normes fonamentals sobre les quals es va organitzar el Regne de Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada