dijous, 21 de desembre del 2023
dimarts, 19 de desembre del 2023
Basquet
Moneiots (Felanitx). Desconec la data.
divendres, 8 de desembre del 2023
Geografia de Mallorca
Geografia de Mallorca
1 Situació, extensió i població
2 Geografia física
3 Geografia política. Municipis.
1 Situació, extensió i població:
Situació: Mallorca és la major de les Illes de l'arxipèlag balear, arxipèlag que està a la part oest del mar Mediterrani, en front de les costes de Catalunya i País Valencià. Entre la Peninsula Ibèrica i l'illa de Cerdenya.
39º 37' Nord i 2º 59' Est.
La capital, Palma està a una distància de 206 Km de Barcelona, 260 Km de València, 549 Km de Madrid, 789 Km de Sevilla, 977 Km de Bilbao, 869 Km de Roma, 1.050 Km de París, 1.345 Km de Londres, 1.046 Km de Rabat.
Extensió: 3.620 Km2.
Mallorca es divideix en sis comarques: Serra de Tramuntana, Palma (inclou el petit arxipèlag de Cabrera), Es Raiguer, Es Pla, Es Migjorn i Llevant (veure el mapa polític, el segon dels dos que presentam).
Població: 914.564 habitants (any 2022); la qual cosa dona una densitat de població de 252'64 hab./Km2.
Això pel que fa a la població resident a Mallorca. Però, atès que el turisme de masses és la principal activitat productiva de l'Illa, a la població resident hem de sumar la població visitant. El dia de major pressió poblacional a Mallorca va ser el 4 d'agost de 2023 amb una població de 1.505.510 persones.
2 Geografia Física:
El litoral de Mallorca ens mostra tres grans badies principals, la de Pollença i Alcudia al nord i la de Palma al sud.
Igualment, una multitud de ports naturals, dels que en senyalarem alguns, Sa Calobra (Escorca), Port de Sóller, Port des Canonge (Banyalbufar), Port d'Andratx, Colonia de Sant Jordi (Ses Salines), Porto Petro (Santanyí), Cala Figuera (Santanyí), Cala D'Or (Santanyí), Portocolom (Felanitx), Porto Cristo (Manacor), Cala Ratjada (Capdepera),...
Caps: Cap de Formentor (Pollença): marca el límit nord de ka Serra de Tramuntana i de l'illa de Mallorca, Cap Pinar (Alcudia), Cap de Menorca (Alcudia): mira cap a Menorca, Cap Ferrutx (Artà): tanca pel sud-est la badia d'Alcudia, cap Gros de Muleta (Sóller): a l'oest del Port de Sóller, cap de sa Mola (Andratx): a la part sud del Port d'Andratx, cap de Cala Figuera (Calvià): límit occidental de la badia de Palma, cap de Ses Salines (Santanyí): extrem sud de l'illa de Mallorca, Sa Puntassa (Campos): tanca per l'extrem oriental la badia de Sa Ràpita, Punta de n'Amer (Sant Llorenç. Cala Millor), cap des Raix (entre els termes municipals de Son Servera i Capdepera), cap Vermell (Capdepera): separa Canyamel de Cala Ratjada.
Muntanyes: Mallorca té tres serres, dues litorals, gairebé paral·leles, la Serra de Tramuntana i les serres de Llevant, i una a l'interior (al Pla): Massís de Randa.
Les majors altures estan a la Serra de Tramuntana, després a les serres de Llevant, i les del Massis de Randa són les de menor altura.
De la Serra de Tramuntana destacarem: El Puig gros de Termelles (Pollença), el Puig Major (Escorca) que amb 1.436 m. és la màxima altitud de Mallorca, el Puig de Massanella (Escorca), que és el segon cim de Mallorca amb 1.364 m. d'altitud, Puig de Lofra (Escorca), Puig de Balix (Sóller): Balix d'amunt, d'enmig i d'avall, Serra d'Alfabia (Sóller), Puig del Teix que implica a Valldemossa, Deià, Sóller i Bunyola, Puig del Castell d'Alaró, Puig del Galatzó que implica a Puigpunyent, Estallencs i Calvià, Serra de Na Burguesa (Calvià),...
Muntanyes de les serres de Llevant: Puig de Consolació (Santanyí), Puig de Sant Salvador (de Felanitx), Puig de Santueri (Felanitx), Mola des Fangar (Manacor), Sant Salvador (d'Artà),...
Muntanyes del massís de Randa: Puig de Randa (Algaida): entre Algaida i Llucmajor, Puig de Ses Bruixes (Llucmajor), Puig de Caldent (Llucmajor), conegut també com a Puig de Son Roig: muntanya del massís de Randa, la més al nord-oest de la serra de Caldent, Puig de la Gloria (Llucmajor), Puig de Son Reus (Algaida): pertany a la Comuna de Randa, Puig de Ses Tres Fites: limita les comarques del Pla i del Migjorn i implica els municipis d'Algaida, Montuiri i Llucmajor.
Amplia i veu les especificacions a:
Geografia física:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Geografia_física_de_Mallorca
3 Geografia política. Municipis:
Municipis de la comarca Serra de Tramuntana:
De nord a sud són: Pollença, Escorca, Fornalutx, Sóller, Deià, Valldemossa, Bunyola (no té litoral), Banyalbufar, Esporles (no té litoral), Estellencs, Puigpunyent (no té litoral), Calvià i Andratx.
Municipis de la comarca de Palma:
La comarca de Palma sols té un municipi: Palma. Aquesta comarca integra també l'arxipèlag de Cabrera.
Municipis de la comarca del Raiguer:
De nord a sud són: Alcúdia (l'únic que té litoral), Sa Pobla, Campanet, Búger, Selva, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Alaró, Inca, Lloseta, Binissalem, Consell, Santa Maria des Camí i Marratxí.
Municipis de la comarca del Pla:
De nord a sud són: Muro, Santa Margalida (els únics dos que tenen litoral), Llubí, Maria de la Salud, Ariany, Costitx, Sineu, Petra, Sencelles, Lloret de Vista Alegre, Santa Eugènia, Sant Joan, Algaida, Montuïri, Vilafranca de Bonany i Porreres.
Municipis de la comarca del Migjorn:
D'Oest a Est són: Llucmajor, Campos, Ses Salines, Santanyí i Felanitx (tots tenen litoral).
Municipis de la comarca de Llevant:
De nord a sud són: Artà, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar i Manacor (tots tenen litoral).
Amplia i veu les especificacions a:
Geografia Política. Municipis
https://ca.wikipedia.org/wiki/Comarques_de_Mallorca
dimecres, 29 de novembre del 2023
Eines: Calendari, hora, data i calculadora en linia
Calendari en linia:
Hora i Data en linia
Calculadora en linia:
dimarts, 7 de novembre del 2023
La Prehistòria. La Prehistòria de Mallorca
dilluns, 6 de novembre del 2023
L'Evolució
L'Evolució
Recorda:
Història dels temps geològics: Història, i divisió temporal, de la Terra des del seu naixement fins els temps actuals.
Evolució: Història de la vida, i les seves distintes formes, des del seu inici a la Terra fins els temps actuals.
Prehistòria: Història de la humanitat des del seu coneixement mitjançant el seus restes (ossos, pintures rupestres, ceràmica, escultures, monuments megalítics,...) fins l'inici de la història.
Història: Relació dels esdeveniments més significatius de la humanitat coneguts per documents escrits.
L'Evolució (Ma: Milions d'anys):
D'acord amb el Telar Mágico de Robert Jastrov (veure la figura nº 1: Columna de l'esquerra. La columna de la dreta és una ampliació de la part superior de la de l'esquerra):
- L'Univers comença fa uns 20.000 Ma (altres autors diuen uns 16.000 Ma) mitjançant el Big-Bang o gran explosió, i comença a expandir-se. Actualment segueix expandint-se. Les galàxies més perifèriques segueixen expandint-se a velocitats extraordinàries de centenars de milions de quilometres per hora.
- El sistema solar, amb els seus planetes, entre ells la Terra, satèl·lits, entre ells la nostra lluna, i cometes apareix fa uns 4.600 Ma.
- Entre fa 3.500 Ma i 4.000 Ma apareix la vida a la terra: al principi bactèries i plantes simples, ambdues unicel·lulars.
- Faq 1.000 Ma: apareixen els primers essers pluricel·lulars.
- Fa 600 Ma: apareixen els primers animals de cos dur: esquelet extern.
- Fa 450 Ma: apareixen els primers peixos (esquelet intern)
- Fa 350 Ma: apareixen els crossopterigis (veure la figura 2): peixos que tenen pulmons i aletes fortes, les quals coses els permeten abandonar les aigües i poblar la Terra. D'ells derivaran els amfibis, els rèptils, els dinosaures, els mamífers,... tots els animals vertebrats que existeixen a la Terra.
- Fa 300 Ma apareixen els primers rèptils.
- Fa 250 Ma: apareixen els teràpsids, com a rèptils però que es desplacen amb el cos elevat, la qual cosa els permet desplaçar-se a majors velocitats. D'ells derivaran els mamífers.
- Fa 200 Ma: apareixen els primers dinosaures i els primers mamífers.
- Fa 65 Ma: desapareixen els dinosaures i els mamífers es fan els amos de la Terra.
- Fa 30 Ma: evolucionen els simis i els antropoides.
- Fa 2 Ma: apareix el primer home: homo erectus.
Evolució recent i diversificació de les formes de vida dels mamífers (veure la figura 3).
- Del crossopterigi (350 Ma), peix que surt de l'aigua i pobla la Terra, surt l'amfibi primitiu: mig aquàtic i mig terrestre.
- De l'amfibi primitiu deriven el rèptil ancestral (300 Ma) i els amfibis actuals com la granota.
- Del rèptil ancestral deriven el dinosaure ancestral (200 Ma), els rèptils tipus mamífer (200 Ma) i els rèptils, serps i llangardaixos actuals.
- Del dinosaures ancestral deriven els distints tipus de dinosaures juràssics i els cocodrils actuals.
- D'un tipus de dinosaure juràssic deriven totes les aus actuals.
- Del rèptil tipus mamífer deriven el mamífer ancestral (100 Ma) i l'ornitorinc actual.
- Del mamífer ancestral deriven l'antropoide ancestral i tots els mamífers actuals, excepte els primats i els homos que deriven de l'antropoide ancestral.
La figura 4 mostra com d'un mateix mamífer ancestral, un animal petit semblant a una rata actual, deriven evolutivament simultàniament distintes formes de mamífers que arriben a formar la totalitat dels mamífers actuals. A aquest fenomen se'l denomina "radiació".
Evolució de l'homo
Fa 80 Ma es produeix un canvi de clima que ocasiona l'extinció dels dinosaures, amb la qual cosa els mamífers dominen la terra i van evolucionant en totes les formes.
La tendència al fred i la sequera ocasiona l'aparició de praderes obertes, que substitueixen part del bosc, a l'Africa oriental (la sabana). No se sap que va passar posteriorment per que hi ha un lapse de varis milions d'anys en que no hi ha restes fòssils. Però és probable que alguns dels micos arborícoles (més desperts i curiosos que la resta) s'aventurassin a deixar els boscos i exploressin aquesta nova pradera oberta, per que quan tornen a aparèixer els fòssils, aquests pertanyen a descendents de micos establerts a la sabana africana. Era un animal que caminava sobre dues potes i tenia un cervell més gran que el dels micos arborícoles.
Va aparèixer a Africa fa uns 4 Ma. Era l'Australopitecus Aferensis. Competia amb altres mamífers millors dotats en armes agressives (urpes, grans canins,...), però els guanyava en tenir un cervell més gros en relció al propi cos.
Del Australopitecus Afarensis, deriva l'Australopitecus Africanus, i d'aquest l'Australopitecus Robustus.
Fa 1 Ma es varen extinguir tots els Australopitecus.
Però un Ma abans havia aparegut la primera espècie del gènere Homo. Era l'Homo Habilis.
- Homo Habilis: apareix fa 2 Ma. Tenia una capacitat cranial que podia arribar als 800 centímetres cúbics i una estatura d'1,40 m. Sabia tallar les pedres per a utilitzar-les com armes de caça.
- Homo Erectus: apareix fa 1,7 Ma. Tenia una capacitat cranial que podia superar els 1.000 centímetres cúbics i una estatura d'1,70 m.
Domina el foc, talla les pedres en dues cares. Es va estendre per Europa i Àsia.
- Homo Sapiens (Neandertal): apareix fa uns 100.000 anys. Es va estendre per Europa entre fa 80.000 i 35.000 anys. Vivia dins coves i enterrava els seus morts.
- Homo Sapiens Sapiens (Cro-Magnon): Apareix fa uns 40.000 anys a Europa i substitueix al Neandertal. És l'home modern. Té una capacitat craniana que pot arribar al 2.000 centímetres cúbics. A més de les capacitats dels anteriors, domina el llenguatge. Fa poc més de 13.000 anys inventa i practica l'agricultura, la qual cosa suposa un gran avanç en la seva civilització.
Robert Jastrow: El Telar Mágico. Ed. Salvat. Barcelona
Charles Lenay: La Evolución. De la bacteria al hombre. Ed. RBA. Barcelona.
Les figures són de El Telar Mágico.