dilluns, 31 de gener del 2011

Això no és Islàndia de 01-02-2011


Aquest dimarts, u de febrer de 2011, “Això no és Islàndia” (IB3 TV als voltants de la mitjanit) presenta l’entrevista amb Miquel López Crespí, escriptor molt prolífic i molt premiat mallorquí (Sa Pobla, 1946) i contesta el qüestionari sobre llibres i lectures Andreu Sebastià Manresa i Montserrat, periodista i escriptor també Mallorquí (Felanitx, 1955), corresponsal del diari  El País. A la secció “l’Aparador” avui Josep Mª. Nadal Suau, Daniel Capó i Llucia Ramis parlen de blogs literaris en lloc de parlar de llibres, com fan habitualment. Finalment, l’enquesta al carrer, on es demana als ciutadans quin llibre llegeixen o han llegit recentment, es fa al mercat de Santa Catalina. Això, més els llibres més llegits de ficció i de no ficció, informació proporcionada per diverses llibreries de les Illes, conforma el programa d’aquest dimarts que dona inici al mes de febrer.
.

diumenge, 30 de gener del 2011

Dia Escolar de la No violència i la Pau, DENIP (30 de gener)


30 de gener: "Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP)"

El 30 de gener, com a "Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP)", sorgeix com a iniciativa privada i personal del mestre i inspector d'educació mallorquí (Santanyí) Llorenç Vidal, que, en commemoració de la mort del líder nacional i espiritual pacifista de l'Índia Mahatma Gandhi (el 30 de Gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista), va proposar, el 1964, que se celebrés un dia mundial anual, el 30 de gener, en el qual en tots els centres escolars i educatius s’eduqués en els principis de l'esmentat pacifista de la no violència, la pau, respecte i drets humans. El seu objectiu és l'educació en i per al respecte, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als drets humans, la no violència, la pau, entesa entre persones de diferent formació, ètnia, cultura o religió: Amor universal, No violència i Pau. Contra l'egoisme, la segregació, marginació i qualsevol tipus de violència. El DENIP va ser reconegut pel Ministeri d'Educació i Ciència, mitjançant l'Ordre Ministerial del 29 de novembre de 1976.

Aquest any, en caure el 30 de gener en diumenge, els centres escolars ho van celebrar el divendres dia 28, últim dia lectiu de la setmana. Una d'aquestes celebracions escolars va ser ideada pel pedagog i pacifista mallorquí Sebastià Barceló Castillo i va consistir en posar una placa commemorativa en el lledoner que va sembrar fa més de 40 anys Don Melcior Rosselló i Simonet, al pati-jardí de l'Escola annexa de Pràctiques (de la Normal), de la qual ell era director, home de gran influència educativa en tots els seus alumnes i persones amb qui es va relacionar.
Sebastià Barceló va recordar als seus alumnes assistents, i va explicar als joves alumnes de l'IES Josep Mª Llompart (que antigament era la Normal i Annexa de Palma) assistents, les virtuts personals i educatives de Don Melcior.

Pots veure les fotos d’aquest acte a:

Pots conèixer al senyor Melcior Rosselló i Simonet a:
"Mots amb Història", sobre aquest dia. Bloc de Tomeu Orell
.
Altres dies mundials, generals, de la Pau:
Dia 21 de Setembre: Dia Internacional de la Pau
El dia internacional de la Pau es va establir originalment el 1981 en una resolució 37/67 de l'Assemblea General de les Nacions Unides perquè coincidís amb la inauguració del seu període de sessions cada setembre. Va ser l'any 2001 quan l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar que el 21 de setembre serà una data orientada per celebrar i observar la pau. Un dia dedicat a commemorar i enfortir els ideals de pau en cada nació i cada poble. Aquesta resolució va ser acceptada i signada per tots els estats membres que es van comprometre que, en cas d'estar en guerra, aquest dia seria un dia de treva.
Dia 1 de Gener: Dia Mundial de la Pau
El primer de gener de 1967 el papa Pau VI va proclamar i va proposar que en aquesta data cada any se celebrés el Dia Mundial de la Pau

divendres, 28 de gener del 2011

Premis Alzina i Ciment del GOB


Premis Alzina I Ciment 2010

El passat dissabte (22-01-2011), en el marc de la Diada per a la participació i el voluntariat, organitzada pel GOB sota el lema SOM GOB, ETS GOB, es va procedir a la votació dels premis Alzina i Ciment 2010.

Els guanyadors varen ser:

Alzina
  • Associació de Varietats Locals de les Illes Balears.- Pel seu treball de conservació, el manteniment i difusió dels cultius tradicionals de les Illes Balears. El GOB vol ressaltar la seva tasca de produir, intercanviar i conservar les varietats locals i els coneixements associats.
  • L'ermità Benet.- Com a exemple del compromís amb el territori. Va aconseguir tenir a l'ermita de Betlem una col·lecció de fins a 600 varietats locals sembrades distintes. Ja fa anys que el destinaren a Valldemossa, i allà també hi te un hortet, cuida un olivar i neteja la garriga del voltants.
  • Massa crítica.- Col·lectiu compromès i actiu en la reivindicació de l'espai per a les bicicletes a la ciutat de Palma. Un compromís permanent que ha jugat un paper essencial en la implantació de la xarxa de carrils bicis a Palma. Amb capacitat de fer crítica constructiva a les noves iniciatives per a potenciar els models de transport no motoritzats i reivindicar la democratització de l'espai urbà.

Ciment
  • IBEROSTAR, GRUPOTEL i el GRUP GARDEN: Per l'impuls malaltís del camp de Golf de Son Bosc i en general, pel seu model de desenvolupament turístic, agressor del territori, destructor de la biodiversitat i amb una manca absoluta de responsabilitat social més enllà de l'estratègia d'imatge d'aquestes empreses que s'han convertit en transnacionals turístiques amb seu a Mallorca.
  • Als responsables del Palau de Congressos: Empresaris promotors a l'inici del projecte (Barceló, Globalia, Sampol, Iberostar i Acciona), responsables polítics que el varen impulsar  (PP) i als actuals responsables polítics (PSOE) que l'han consolidat quan l'haurien pogut evitar, per un projecte faraònic i amb un impacte inassumible que malmet i hipoteca el futur de la façana marítima de la ciutat.
  • Pedro Iriondo, president del Foment del Turisme: Per les recents manifestacions en defensa de la construcció de més camps de golf a Mallorca. Alentava la construcció de 15 camps de golf més, lluny d'una visió estratègica i encallat, com sempre, en el discurs de la competitivitat vers altres destinacions mediterrànies a les que volen imposar-se oferint productes no exclusius i amb les mateixes receptes que ens han duit a la situació actual.
GOB
Veure l’escrit al web original del GOB:
http://www.gobmallorca.com/comuni/com2011/110125.html

Des de 1979 el GOB atorga anualment els premis Alzina i Ciment a les persones o entitats que més han destacat de manera positiva o negativa, respectivament, en la defensa del mediambient a les Balears.

Anar a la pàgina principal
http://www.gobmallorca.com

dimecres, 19 de gener del 2011

Revetlla i festa Sant Sebastià 2011

Revetlla de Sant Sebastià. Foto MallorcaWeb

Revetlla i festa Sant Sebastià 2011

Revetlla de Sant Sebastià (19 de gener) – 10 places
- Inauguració pl. Major: (19h) desfilada gegants i capgrossos, (19’30h) Ball de gegants, (19’45) Castellers, (20h) Encesa fogueró.
- Plaça Major: Balladors de Lluc, caliu, homenatge a Bel Cerdà i Soler, Xaloc i Loquillo.
- Plaça Joan Carles I: Hijos de la Kaky, Kausa, Gran Sol, Hypnotize me, Lax ‘n’Busto i Dover
- Plaça de Cort: Setze Cordes, Beth, Pelucón Flowers
- Plaça Sant Francesc: La Carrau, Aiaiai, Kiko Veneno
- Plaça Espanya: concert Palma 40 Pop (40 Principales): Soraya, Nena Daconte.
- Plaça Santa Eulàlia: Aniki&Kiffa, Carmen Jaime Jazz café
- Plaça de la Reina: (Europa FM) Tetrasonic, Goodfellows, Joaquín Padilla, la Trampa
- Plaça de l’Olivar: Justagame, Eixuts, punxadiscs
- Costa de sa Pols: (BN ràdio): festa dj
- Passeig Artesania: (Loco Circo de la Vida): Tonino Carotone
Gran Concert de St. Sebastià (21 de gener): Plaça d’Espanya (22h): El Mago de Oz
Concert Cadena 100: Pignoise – 22 de gener – 22h – Plaça d’Espanya
Palma Fotogràfica, Marató “Sa Nostra” 2011 (23 de gener)
Festival d’Escacs (diverses activitats): organitzat per la federació Balear d’Escacs Blanc i Negre - Quarter d’Intendència.

Imprimeix el programa

..................................

l’Atiar Foc: Prohibit prohibir.

Per què volem Josés Mªs Rodriguez tenint Eberhards Groskes?
És una pena (i una vergonya cultural, a més d'una destrossa ecològica) que hàgiu convertit la cultura mallorquina dels foguerons de Sant Antoni i Sant Sebastià (i de gairebé qualsevol festa popular) en una subcultura valenciana de "la mascletà, atiar focs i castells de focs artificials" valenciana, de Sant Josep, de la mateixa manera que el “cas cavallistes” va voler trasplantar l’extraordinària cultura dels cavalls de Sant Joan de Ciutadella a l'esperpèntica de Ses Salines.
És una pena, però ho heu aconseguit. Com heu aconseguit la major crisi econòmica i ètica de tota la història de la humanitat. 

Marca, copia i enganxa:
.

dimarts, 11 de gener del 2011

Gloses de Sant Antoni

Gloses de Sant Antoni:


Moltíssimes gloses de Sant Antoni i el dimoni, unes molt bones, d'altres regulars, d'altres dolentes, però totes hi tenen cabuda.
Si t'animes tu pots aportar la teva o teves als comentaris.

dimarts, 4 de gener del 2011

Resum de l'any 2010. Matias Vallés

El 2010 no mereix acabar així.
Boulevard.
Diario de Mallorca. Diumenge, 19 desembre 2010

MATÍAS VALLÉS

 


Estic corrent al costat d'una dona prima, em gir i es tracta d'Steffi Graf. Insisteixo en córrer al costat d'un home fornit que em treu tots els avantatges, el miro i es diu Xabi Alonso. Em disposo a sopar, i en el seient adjacent distingeixo a Liliane Bettencourt, la dona més rica de l'Univers. I tot això sense sortir del traïdor 2010. Davant dels fets esmentats, res pot estranyar en un any que no mereix acabar així.

Gener. L'Ibsalut anuncia que, per agilitar el funcionament de Son Espases com a hospital de referència, es donarà prioritat a l'atenció dels ciutadans que estiguin completament sans o, com a màxim, refredats. Segons el rialler conseller, "els malalts suposen una pèrdua de temps i recursos. La Sanitat ha de centrar-se en les persones que no la necessiten, com la resta d'activitats del Govern". També es crearan llistes d'espera per a persones que no necessiten ser operades, però que s'ofereixen voluntàries al quiròfan. La relació es troba pràcticament a zero en el que suposa, segons el conseller del ram, "el major triomf del socialisme des que es va abatre sobre la humanitat".

Febrer. La polèmica suscitada per la intervenció quirúrgica al Rei, a pulmó obert i en una clínica de Barcelona, ha estat tancada per La Zarzuela. El palau comunica que, a partir del 2011, el Cap d'Estat s'operarà cada any en una autonomia diferent, per no ferir susceptibilitats sobre la qualitat comparada de la sanitat. Les intervencions s'han d'adaptar a la idiosincràsia de cada comunitat. Mentrestant, la capital de Catalunya estrena eslògan turístic, "Barcelona, el pulmó d'Espanya".

Març. El moment més romàntic i commovedor de la cerimònia de lliurament dels Oscars va ser protagonitzat per la guanyadora de l'estatueta a la millor actriu. En la seva dedicatòria, es va dirigir a la butaca ocupada pel seu espòs, perquè "vull agrair al meu marit que, en estar molt ocupat enganyant amb la meva millor amiga, em deixés el temps lliure per a concentrar-me en el paper i guanyar aquest premi. I a sobre té el valor d'acompanyar-me aquesta nit ". L’al·ludit va dibuixar un rictus, desxifrat pels lectors de llavis com "jo també t’estim".

Abril. La veritable dimensió de la crisi econòmica espanyola s'escenifica quan Zapatero es dirigeix a un caixer automàtic per treure 200 euros, i l'artefacte rebutja la targeta de crèdit. Molt afectat, el president va declarar que "estem tocant fons, aquest país necessita a algú que es posi al capdavant de la situació". Un portaveu de l'entitat bancària es va limitar a subratllar la política del banc amb els clients morosos.

Maig. L'anunciada reforma laboral vindrà acompanyada d'una modificació de la llei de la gravetat que, segons Zapatero, s'ha d'adaptar a les noves realitats. El president del Govern ha ponderat que "el pes dels objectes és avui excessiu, i molt superior al que tenien en temps de Newton". La nova regulació s'estendrà també a les lleis de l'òptica, perquè "no les veig molt bé".

Juny. Les autoritats suïsses han insistit que l'alliberament de Polanski només serà efectiva mentre el director afro-polac compleixi la seva promesa de no tornar a rodar una pel·lícula. Segons Berna, títols com El pianista o La novena porta sustentarien una causa penal més consistent que qualsevol atropellament comès en la seva vida privada.

Juliol. L'holandès Jan Snow es converteix en 2011 en el primer cocaïnòman que guanya el Tour de França. Segons el campió, "la cocaïna és el meu millor combustible. Unes ratlles amb l'esmorzar, i la pujada facilita la pujada de l'Alpe d'Huez". Els organismes ciclistes internacionals confirmen la troballa d'ingents quantitats de les drogues a la sang de Snow. Però, l'atribueixen a la cocaïna existent de manera natural en el pol·len de les flors en zones recorregudes per la serp multicolor, així com en els bistecs de vaca cocaïnòmans.

Agost. La Confederació de Platjés Escandalitzats anuncia que aquest estiu no demanarà la prohibició del top less, sinó que dirigirà la seva croada a l'expulsió de la platja dels polítics corruptes. "Per a un nen, queden indeleblement fixades les imatges d'un regidor comptant bitllets de 500 euros. La criatura ens pregunta, 'pare, què fan aquests senyors?' I no sabem què contestar-".

Setembre. La tensió entre cunyades es salda amb un comunicat de les infantes Cristina i Elena contra Letizia, on afirmen que "és vergonyós que, en un país modern, triomfi una dona que només ha accedit a la fama per arguments hereditaris i no per la seva capacitat professional".

Octubre. La desfilada de la Hispanitat transcorre sense esbroncades a Zapatero, convertint-se en l'acte més avorrit que recorden les autoritats, periodistes i espectadors, units en un badall que va ser el més espectacular del dia.

Novembre. Zapatero reuneix a la Moncloa als 39 aturats de més llarga durada, "perquè constitueixen un exemple de resignació, la virtut més valuosa". A qui va col·locar al seu costat -sis anys d'atur-, li va recordar que "aquí mateix es va asseure Botín, mira tu".

Desembre. El dia catorze d'aquest mes es va produir la singular circumstància que no hi va haver cap incident a ressenyar sobre Sara Carbonero, per primera vegada en el que anava d'any.

Reflexió dominical cronològica: "Quan no mires el rellotge, perds el temps".
.

dissabte, 1 de gener del 2011

Ha començat 2011

00.26 hores del dia 1er de gener de 2011 a Portugal i Canàries
.
Ha començat l'any 2011

Quan escric això fa poc més d'una hora a Espanya. Poc menys de mitja a Portugal i a les Canàries. Encara estan en 2010 a tots els països americans d'Iberoamèrica, Canadà i USA.

L'any comença deu dies després del solstici d'hivern, per això els dies són curts i les nits llargues en l'hemisferi nord, mentre que a l'inrevés al sud. Encara que ja en fa deu que els dies van creixent al nord, mentre van minvant en el sud.

Alguns refranys castellans de gener:

El sol de gener, poc durador.
Al gener, bufanda, abric i barret.
Al gener encén l'àvia el braser.
Al gener es gela l'aigua en el pitxer.
Gener bon mes per al carboner.
De gener a gener, guanya el banquer.

Si algú coneix els equivalents catalans els hi agrairia ens els informàs.
.