divendres, 29 d’octubre del 2010

La veritat sobre el president de Rwuanda III

La veritat sobre el genocidi a Rwanda III

Paul Kagame: acusat de genocidi, convidat a Nacions Unides

Isa
July 16th, 2010


No donem crèdit. Comença el compte enrere cap al cim de Nova York en què es revisaran Objectius de Desenvolupament del Milena, i fa uns dies ens esmorzàvem amb la notícia que el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha convidat al president del govern rwandès, Paul Kagame, a presidir el grup de suport als ODM al costat de José Luis Rodríguez Zapatero.

Paul Kagame ha estat processat a França i Espanya per genocidi, crims de guerra, crims de lesa humanitat i crims de terrorisme, entre altres. A França se l'acusa de ser un dels responsables de l'atemptat contra l'avió presidencial que va costar la vida a Juvenal Habyarimana, l'anterior president rwandès, hutu. Un atemptat considerat unànimement el desencadenant de la violència i el genocidi de 1994. El jutge espanyol Fernando Andreu Merelles l'acusa a ell ia 39 alts càrrecs del Front Patriòtic Rwandès de la mort de més de 3 milions de persones (rwandesos, congolesos, nou espanyols, canadencs, etc) a Rwanda ia la República Democràtica del Congo, entre 1990 i 2002.

Kagame no pot ser jutjat per cap tribunal nacional, ja que la seva condició de president d'estat li atorga immunitat. La fiscalia del Tribunal Penal Internacional de Rwanda, però, sí que podria jutjar-lo. Però curiosament l'ex fiscal del TPIR Carla del Ponte va ser destituïda del seu càrrec en voler investigar aquests crims, i fins al moment l'actual fiscal del TPIR no ha obert cap procediment contra membres del Front Patriòtic Rwandès.

Em pregunto quin tipus de credibilitat pot tenir Kagame per parlar de lluita contra la fam o reducció de la mortalitat infantil.

Em pregunto si a Zapatero no se li desencaixar la cara en presidir la reunió dels ODM costat de la persona que va ordenar l'assassinat de 9 cooperants i missioners espanyols, testimonis incòmodes de les massacres que provocava. Els seus noms: Manuel Madrazo, Flors Sirera i Luis Valtueña, de l'ONG Metges del Món, i Joaquim Vallmajó, Servando Major, Julio Rodríguez, Miguel Ángel Illa, Fernando de la Font i Isidro Uzcudun, missioners.

De moment, Zapatero no assistirà a la reunió que tenia prevista avui mateix amb Kagame. En el seu lloc, acudiran Moratinos i Soraya Rodríguez. No hi haurà foto Zapatero-Kagame. Però em pregunto si això és tot el que farà Zapatero.Porque esperem i exigim més. Guanyaria molt, el nostre president, si, a més de no assistir a aquesta reunió preparatòria, es negués directament a copresidir la cimera al costat d'un home així.

Em pregunto, finalment, a quina ment il.luminada se li va acudir convidar a semblant persona a copresidir la Cimera de Nova York. ¿Insult, menyspreu, ignorància? No ho sé. Però milers de morts ens contemplen, i si Kagame presideix aquesta cimera, un cop més els estarem fallant.

Per saber més ...

En quina classe de món algú acusat de genocidi dóna consells a la comunitat internacional? Descobreix la postura de InspirAction sobre Dret Internacional Humanitari
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada