dilluns, 5 d’abril del 2004

La Caixa. Quina vergonya

.
----- Original Message -----
From: Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció (Alcoi)
To: Undisclosed-Recipient:;
Sent: Saturday, April 03, 2004 12:11 AM
Subject: Ni guerra ni ocupació! Boicot a la Caixa



Boicot a la Caixa
El 29 d'agost de 2003 es va saber quin era el regal que obtindria la Caixa. L'Autoritat Provisional de l'Iraq de Paul Bremer va anunciar la concessió del Banc Comercial de l'Iraq a un consorci de tretze bancs liderats pel JP Morgan Chase. Entre aquests tretze, la Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (quan es tracta de negocis la catalanitat de la Caixa desapareix com les armes de destrucció massiva del Saddam).
Gran negoci a la vista
El Banc Comercial de l'Iraq serà finançat amb fons de l'ONU provinents del petroli iraquià (inversió mínima per a la Caixa) i a la llarga serà un gran negoci per al consorci perquè serà la institució encarregada de finançar les importacions i les exportacions. L'Iraq globalitzat que estan dissenyant serà un paradís de les multinacionals i la privatització, i no serà precisament un país autosuficient. Caldrà, doncs, que importi moltes coses i, per suposat, exportarà molt, molt petroli. I aquí hi ha el gran negoci per a la Caixa.
Què hi diu la Caixa
La Caixa no ha fet publicitat dels seus negocis amb el Paul Bremer ni dels seus acords amb el govern espanyol. En comptes d'això, si entreu en una de les seves oficines hi trobareu fulletons de "solidaritat amb el poble iraquià que pateix" i peticions que feu donacions al compte corrent que la Caixa ha habilitat per a Intermón Oxfam. Cortina humanitària per tapar els seus negocis colonials.
Què es pot fer?
Pots començar per fer una ullada als materials per a boicotejar la Caixa que ha elaborat la campanya Boicot Preventiu , que inclou informació, enllaços, models d'escrits de protesta i materials per a accions de denúncia).
[ informació procedent de la campanya Boicot Preventiu ]



Entitats i partits d'esquerra critiquen la participació de la Caixa en l'Iraq Trade Bank Entitats i partits d'esquerra han criticat la participació de la Caixa en l'Iraq Trade Bank, el consorci que substitueix i privatitza el programa de les Nacions Unides Petroli per Aliments i que gestiona les finances de la 'reconstrucció' de l'Irac. La Fundació per la Pau ha dit que allò que cal és que les forces d'ocupació abandonin l'Irac i que el país es pugui democratitzar; 'les altres opcions, participar en l'ocupació militar o voler fer negocis aprofitant l'ocupació, no són ètiques ni favorables als pobles de l'Irac'. Justícia i Pau ha condemnat la participació de la Caixa, 'una entitat que diu que fa obra social', perquè és una operació que sols cerca 'l'enriquiment amb l'espoli del poble iraquià'. La campanya Boicot Preventiu té a la web materials per a boicotar la Caixa. ERC, a través del secretari de política internacional, Jesús Maestro, opina que 'tota intervenció' que legitimi una 'invasió il·legal' és censurable. I per Raül Romeva, d'ICV, s'ha de garantir que els beneficis de la rehabilitació recaiguin en la societat iraquiana. 'Fer negoci a costa d’una guerra i d’una ocupació il·legal i injusta significa esdevenir-ne còmplice'.
----------
+ Opinió de la Caixa: Solament en projectes ètics.
+ Resposta de Boicot Preventiu: L'obra social de la Caixa a l'Irac.
+ Document oficial en PDF: Creació del banc.
+ CorpWatch: Banking on Empire, article crític molt complet.
[ informació treta del diari electrònic independent VILAWEB el 02-abril-2004 ]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada