dijous, 4 de novembre del 2010

La veritat sobre el genocidi a Rwanda IV


La veritat sobre el genocidi a Rwanda IV

El senador Pere Sampol demana la revocació del nomenament de Paul Kagame


A LA MESA DEL SENAT
El Grup Parlamentari Mixt, a iniciativa del Senador del Bloc per Mallorca i PSM-Verds per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Pere Sampol i Mas, a l'empar del que estableix el Reglament de la Cambra, presenta la següent MOCIÓ, per a la seva debat en la Comissió corresponent.
La decisió del Secretari General de les Nacions Unides de designar el president de Rwanda, Paul Kagame, per co-presidir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, ha provocat un gran rebuig entre les organitzacions no governamentals que treballen en la cooperació internacional.
Encara que poderoses empreses especialitzades en el blanqueig d'imatge pretenguin enganyar al món, Paul Kagame està imputat pel Tribunal de Gran Instance de França al costat d'altres nou alts càrrecs del seu partit i el seu Govern per haver "participat en la concepció, la planificació i la realització de l'atemptat "contra l'avió presidencial rwandès, pilotat per una tripulació francesa, en què van morir tots els ocupants, entre els quals hi havia els presidents hutus de Rwanda i Burundi. De manera que "són susceptibles d'esdevenir objecte de persecució com a responsables d'assassinats, complicitat en assassinats en relació amb una empresa terrorista i associació de malfactors amb vista a organitzar actes de terrorisme". I està també imputat per l'Audiència Nacional Espanyola per "delictes de genocidi, lesa humanitat, delictes contra les persones i béns protegits en cas de conflicte armat, integració en organització terrorista, actes terroristes, pillatge de recursos naturals i l'assassinat de nou ciutadans espanyols".
En els últims mesos, coincidint amb la convocatòria d'eleccions presidencials, ha impedit la presentació dels candidats de l'oposició en no permetre'ls registrar els seus respectius partits polítics.
En les últimes setmanes el règim rwandès ha promogut l'assassinat, tortura, presó i assetjament de líders polítics de l'oposició i de directors de mitjans de comunicació.
En el curs de la investigació que segueix l'Audiència Nacional contra els delictes comesos pel Front Patriòtic Rwandès, el magistrat Fernando Andreu va dictar al començament de 2009 una Comissió Rogatòria adreçada al Secretari General de les Nacions Unides per la qual acorda: 1 .- Es remetin a aquest Jutjat totes les proves, evidències i altres diligències d'investigació relatives a fets criminals (pillatge de guerra, explotació il·legal de recursos naturals i finançament de fets criminals internacionals i del propi conflicte bèl·lic podent ser constitutius de crims de guerra i crims contra la humanitat, entre d'altres) presumptament comesos a la República Democràtica del Congo i conservades de conformitat amb les directrius per a les investigacions de les Nacions Unides, dipositades pel Grup d'Experts encarregat d'examinar l'explotació il·legal dels recursos naturals i altres riqueses de la República Democràtica del Congo en aquesta seu, segons és de veure en els informes S/2001/357, S/2002/1146 i S/2008/773, proves, evidències i altres diligències d'investigació relatives dels apartats 84, 129, 133 l'Informe S/2001/347 i de l'apartat 70 i l'Annex II. "Persons for whom the Panell recommends a travel ban and financial restrictions" en la posició Nº 37 de l'Informe S/2002/1146 i concordants o que puguin estar dipositats a la seu de Nacions Unides. Fins al moment la resposta del Secretari General de les Nacions Unides a la Comissió Rogatòria ha estat ordenar la investigació de dues petites ONGs, impulsores de la querella davant l'Audiència Nacional, i la designació de Paul Kagame per co-presidir els Objectius de Desenvolupament del Milenio. Mai s'ha vist més burla i obstrucció a la Justícia Universal.
Per la seva banda, el jutge antiterrorista i vicepresident primer del Tribunal de la Gran Instance de París, Jean-Louis Bruguière, en la investigació que va realitzar sobre l'atemptat contra l'avió presidencial, en Ordre de 17 de novembre de 2006 va dictar:
Atès que Paul Kagame, president de la República de Rwanda que es beneficia gràcies a aquest títol de la immunitat concedida a França als caps d'Estat en exercici, no pot ser perseguit en el marc d'aquest procés;
Que per contra podria ser objecte de persecució per part del Tribunal Penal Internacional (TPIR);
Atès que correspon al senyor secretari general de les Nacions Unides, que serà oficialment informat per una petició transmesa per la via diplomàtica dels elements pertinents de la investigació i dels càrrecs recollits en contra de Paul Kagame, el sotmetre aquest assumpte, mentre que sigui necessari, el senyor fiscal del Tribunal Penal Internacional per Rwanda amb la finalitat d'impulsar accions contra ell per la seva presumpta participació en l'atemptat del 6 d'abril de 1994, fets que entren en la competència d'aquesta jurisdicció.
Davant aquestes gravíssimes imputacions judicials i les greus violacions dels drets humans que segueix perpetrant l'Administració rwandesa, de les quals té constància el secretari general de les Nacions Unides, és un sarcasme confiar a Kagame el procés de reconciliació a Rwanda i, encara pitjor, el lideratge de la lluita contra la pobresa i altres Objectius del Mil lenni. Quan el Món està atemorit per la xacra terrorista, encobrir actes terroristes contra caps d'Estat, des de les mateixes Nacions Unides, utilitzant-les per rentar la imatge d'un imputat per aquests greus crims, posa en greu perill la credibilitat de les més altes institucions mundials sobre les que la humanitat té dipositades totes les seves esperances de construir la pau.
Per tot això el Senat acorda:

1 .- Instar el Govern a que emprengui totes les accions diplomàtiques davant les Nacions Unides perquè el seu Secretari General, senyor Ban Ki-moon:
- Es revoqui immediatament el nomenament de Paul Kagame com copresident dels Objectius de Desenvolupament del Mil lenni.
- Acati la Comissió Rogatòria de l'Audiència Nacional Espanyola remetent els informes S/2001/357, S/2002/1146 i S/2008/773 de les pròpies Nacions Unides que s'hi demanen.
- Sotmeti al senyor fiscal del Tribunal Penal Internacional per a Rwanda l'Ordre del jutge Bruguière de 17 de novembre de 2006, amb la finalitat d'impulsar accions contra Paul Kagame per la seva presumpta participació en l'atemptat mortal del 6 d'abril de 1994 contra els presidents de Rwanda i Burundi.
2 .- Remetre aquest acord i la part expositiva al Secretari General de les Nacions Unides.

Palau del Senat a 1 de setembre de 2010.
St. Pere Sampol i Mas
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada