La veritat sobre el genocidi a Rwanda VI(Aquest és el darrer escrit d'aquesta sèrie)
La Fundació s'Olivar de Mallorca aconsegueix que Espanya demani l'extradició d'un genocida rwandès
Agències | Madrid / Nacions Unides | 2010.09.18
El Consell de Ministres va aprovar ahir demanar a Sud-àfrica l'extradició del general rwandès Kayumba Nyamwasa, reclamat per l'Audiència Nacional per delictes de genocidi i lesa humanitat com a presumpte responsable de la mort de quatre espanyols en els anys noranta a Rwanda.
La notícia va ser rebuda amb satisfacció per la plataforma Prou Impunitat a Rwanda, els delegats, Joan Carrero-president de la Fundació s'Olivar-i Pere Sampol-senador del PSM-Entesa Nacionalista-, es troben a la seu de l'ONU, en protesta per la copresidència de la cimera per a la revisió dels Objectius del Mil lenni del president de Rwanda, Paul Kagame, acusat també de genocidi i de crims contra la humanitat.
La sol.licitud de l'Executiu espanyol serà cursada a Sud-àfrica, país on es troba actualment exiliat Kayumba Nyamwasa, que no està detingut.
Delictes
El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu acusa Nyamwasa, número dos de Kagame, ia altres 39 militars ruandesos de genocidi i delictes de lesa humanitat, terrorisme i tortures comesos durant el conflicte declarat en els anys noranta entre hutus i tutsis a Rwanda , en què més de quatre milions de persones van resultar mortes o desaparegudes.
El general Faustin Kayumba Nyamwasa va ser membre entre 1996 i 1997 del grup militar Armée Patriòtic Rwandès (APR), que tenia com a finalitat la presa del poder a Rwanda.
També va participar en la realització d'atacs sistemàtics i planificats contra la població civil, en desaparicions forçades i crims contra el dret internacional, organitzant i executant atemptats terroristes.
Víctimes espanyoles
Entre les seves víctimes es troben quatre ciutadans espanyols: el missioner Joaquim Vallmajó i els membres de l'ONG Metges del Món Maria Flors Sirera Fortuny, Manuel Madrazo Osuna i Luis Valtueña Gallego.
L'actuació judicial va néixer a partir d'una querella criminal interposada per la Fundació s'Olivar, presidida per Joan Carrero, i altres organitzacions, i finançada des del principi pel Fons Mallorquí de Solidaritat. Es tracta, per tant, d'una gran victòria internacional liderada pels moviments de solidaritat de Mallorca.
Joan Carrero va definir ahir a la nit des de Nova York la decisió com el principi de la fi de Kagame, a qui la comunitat internacional està donant l'esquena després de molts anys de fer cas de les denúncies en contra seu. Per als promotors d'aquesta decisió adoptada pel Govern espanyol, es tracta d'un moviment de transcendència internacional que obre les portes, a més, al diàleg entre hutus i tutsis.
A més, el Consell de Seguretat de l'ONU va expressar ahir la seva disposició a imposar sancionar els líders rebels responsables de la violació de centenars de civils en els últims mesos a la regió oriental de la República Democràtica del Congo (RDC).
.
Pots veure els sis escrits d’aquesta sèrie en català a: http://arcmediterrani.blogspot.com/search/label/Paul%20Kagame
Puedes ver los seis escritos de esta serie en castellano en:
http://arcoatlantico.blogspot.com/search/label/Paul%20Kagame
.
Pots veure els sis escrits d’aquesta sèrie en català a: http://arcmediterrani.blogspot.com/search/label/Paul%20Kagame
Puedes ver los seis escritos de esta serie en castellano en:
http://arcoatlantico.blogspot.com/search/label/Paul%20Kagame
.
Personalment, crec que el genocidi que va tenir lloc a Rwanda i va ser un fet molt dur i injust, va tenir moltes conseqüències negatives.
ResponEliminaSokaina